Що краще встановити Windows 11 Home чи Pro

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Microsoft випускає близько десятка різних редакцій Windows 11, які відрізняються одна від одної функціями, призначенням і ціною. Звичайні користувачі, як правило, ставлять на свої комп’ютери Home або Pro, не особливо заглиблюючись у їхні відмінності. Ця стаття допоможе вам зрозуміти, коли потрібен Pro, а коли можна обійтися більш простою “домашньою” редакцією.

Реклама

Microsoft позиціонує Windows 11 Pro як операційну систему для невеликих організацій і команд, а також для просунутих користувачів – тим, хто пред’являє підвищені вимоги до безпеки, налаштування та мережевого доступу. Windows 11 Home створена для студентів, геймерів і всіх тих, хто використовує комп’ютер вдома з повсякденними програмами.

  • Windows 11 Pro підтримує до 2 ТБ ОЗП і максимум два процесори сумарно не більше ніж зі 128 ядрами.
  • Windows 11 Home підтримує до 128 ГБ ОЗП і максимум один процесор не більше ніж із 64 ядрами.

Навіть 128 ГБ оперативної пам’яті це дуже багато, але 2 ТБ дадуть змогу створити на комп’ютері віртуальні машини, які можуть віддалено використовуватися як високопродуктивні комп’ютери. ІТ-адміністратор може виділити кожній машині певний об’єм пам’яті (як оперативної, так і постійної) і ядра процесора, а також може керувати профілями користувачів і встановленими програмами.

Windows 11 Home підтримує тільки базові технології шифрування і захисту, тоді як у Windows 11 Pro доступно ще приблизно півтора десятка технологій захисту даних, зокрема й спеціалізовані, використання яких є обов’язковим у деяких організаціях. В обох редакціях є підтримка біометрії (розблокування системи сканером відбитків пальців або сканером обличчя), мережевий екран, вбудований антивірус, віддалене управління комп’ютером, батьківський контроль, мультифакторна аутентифікація, функція пошуку пристрою і підтримка апаратного шифрування. Windows 11 Pro підтримує шифрування накопичувачів за технологією BitLocker, доступ до хмарних сервісів Microsoft для бізнесу (тих самих, що Microsoft зараз блокує в Росії), безпечний запуск додатків у “пісочниці”, створення віртуальних машин, групову політику для організації локальної мережі комп’ютерів – усього цього позбавлена редакція Home.

У Windows 11 Pro є кілька корисних функцій, які стали б у пригоді навіть звичайним користувачам – наприклад, шифрування BitLocker, що дає змогу захищати дані в накопичувачах, роблячи їх такими, що їх неможливо зчитувати в разі несанкціонованого підключення до іншого комп’ютера. В іншому з Windows 11 Home виключено можливості, призначені винятково для IT-фахівців і бізнесу, а їхня відсутність позитивно позначається на швидкодії комп’ютера. Windows 11 Home займає менше місця і слабкіше навантажує процесор і оперативну пам’ять. Вибір редакції цілком залежить від потреб користувача, але якщо вам не потрібні фічі, які є тільки в Pro, доцільніше встановити Home.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ