В Європі чекаю великі зміни браузера у Windows 11

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незабаром Microsoft дасть змогу користувачам із країн Європейського союзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії знову відкривати всі посилання в Windows за допомогою веб-браузера за замовчуванням, а не примусово використовувати Microsoft Edge.

Як заявила компанія, випустивши в п’ятницю в Dev Channel версію Windows 11 Insider Preview Build 23531, посилання в системних додатках Windows більше не відкриватимуться за допомогою Microsoft Edge, ігноруючи обраний користувачем браузер.

“У Європейській економічній зоні (EEA) системні компоненти Windows використовують браузер за замовчуванням для відкриття посилань”, – пояснюється в журналі змін збірки Windows 11 Dev.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча багатьом це може здатися не дуже важливим, вибір Microsoft на користь Edge як браузера за замовчуванням уже давно дратує користувачів Windows.

У Windows 10 і Windows 11 передбачено безліч функцій, що відображають інтернет-посилання, на які можна перейти, наприклад, статті довідки на екранах “Налаштування” і програм Windows, результати пошуку в меню “Пуск”, статті віджетів.

Однак при натисканні на ці вбудовані посилання Windows змушує їх відкриватися в Microsoft Edge незалежно від налаштованого браузера за замовчуванням.

Раніше цього року компанія також підтвердила, що веб-посилання з електронної пошти Outlook і чатів Team тепер відкриваються в Edge “для поліпшення й оптимізації […] роботи з продуктами” (хоча цю поведінку можна відключити).

Примусове використання Microsoft Edge користувачами Windows 11 викликало роздратування у багатьох користувачів, тому деякі з них створили спеціальні інструменти (наприклад, EdgeDeflector), призначені для примусового використання браузера за замовчуванням шляхом переписування посилань microsoft-edge://, які використовуються в додатках Microsoft і в усій оболонці ОС, на https://, які відкриваються за допомогою браузера за замовчуванням.

Однак після того, як Brave і Firefox також додали підтримку відкриття посилань microsoft-edge://, компанія Microsoft дізналася про їхні спроби, що змусило Редмонд внести зміни до ОС, унаслідок чого цей обхідний шлях більше не працює у Windows 11 build 22494 і пізніших версіях.

За словами Даніеля Александерсена, розробника EdgeDeflector, цю зміну було реалізовано і в Windows 10.

Microsoft поки не пояснила, чому вона дозволяє європейським користувачам відкривати всі посилання на своїх системах тільки за допомогою браузера за замовчуванням, а не впровадила цю зміну для всіх користувачів Windows.

Незважаючи на те, що новина була позитивно зустрінута користувачами в Європі, користувачі Windows з інших країн тепер ще більше засмучені, оскільки ця зміна не буде глобальною.

“Як змусити Windows 11 думати, що я перебуваю в ЄС?” – запитав хтось сьогодні на соціальній новинній платформі Hacker News.

“Коли для нормального функціонування операційної системи доводиться обманювати її, змушуючи думати, що ви перебуваєте в іншій країні, можливо, настав час спробувати нову ОС”, – надійшла відповідь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.