Як звикнути до Linux, якщо ви все життя пропрацювали на Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часто користувачі розглядають можливість переходу з Windows на Linux. Коли ви вперше переходите на Linux з Windows, може здатися, що ви стикаєтеся з чимось абсолютно новим. Це схоже на переміщення в іншу країну, де все зовсім інше: мова, культура і звичаї. Але якщо ви проявите терпіння і навчитеся нових звичок, Linux може стати для вас не менш зручною операційною системою, ніж Windows.

Особисто я (автор блогу) працюю на 3-х операційних системах у міру потреби – Windows, Linux і macOS. Мені є що сказати, тому дам 4 важливі поради. А поки що підписуйтесь на мій блог і ставте лайк.

1. Виберіть правильний дистрибутив Linux

Першим кроком для того, щоб звикнути до Linux є вибір правильного дистрибутива. Різні дистрибутиви Linux мають свої особливості, такі як інтерфейс і вбудовані інструменти. Для користувачів-початківців краще вибрати простий і зрозумілий дистрибутив, такий як Ubuntu, Linux Mint або Fedora.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також є різні збирання під слабке залізо. Користувачеві Linux не обов’язковий потужний і сучасний комп’ютер – для вивчення системи підійде навіть дідок.

2. Вивчіть графічний інтерфейс

Якщо ви перейшли на Linux з Windows, то ви, можливо, звикли до графічного інтерфейсу (GUI) у Windows. Графічний інтерфейс в Linux може відрізнятися, і вам може знадобитися час, щоб звикнути до нього. Більшість Linux-дистрибутивів мають інтуїтивно зрозумілий GUI, який допоможе вам легше звикнути і вивчити нову систему.

Вивчати графічний інтерфейс у Linux вам допоможуть різні тематичні сайти. А для любителів сприймати контент у форматі відео є тисячі відеороликів на Youtube.

3. Вивчіть командний рядок

Командний рядок є незамінним інструментом у Linux, і його знання може спростити багато завдань. Хоча графічний інтерфейс у Linux зазвичай є досить простим для нових користувачів, використання командного рядка може бути складним для тих, хто звик працювати тільки в GUI.

Щоб швидше звикнути до командного рядка, знову ж таки, потрібно використовувати сайти та довідники. Вся інформація «гуглиться» на раз-два. Важливо розуміти, що частина справ у Linux робиться через командний рядок і з цією думкою необхідно відразу звикнути. Користувачі, які не знають основних команд у Linux, навряд чи зможуть повноцінно працювати в системі.

4. Використовуйте віртуальну машину

Якщо у вас є побоювання щодо переходу на Linux строго на робочому комп’ютері, ви можете встановити його на віртуальну машину. Віртуальна машина – це програмне забезпечення, яке дозволяє запускати іншу операційну систему на вашому комп’ютері, не торкаючись вашої ОС.

Такий метод дозволить вам експериментувати з Linux і ознайомитися з нею без ризику втратити дані на вашому комп’ютері. Ви можете просто перемикатися від Windows до Linux буквально натисканням кількох клавіш.

На закінчення, перехід на Linux може вимагати певного часу та зусиль. Але, якщо ви сконцентруєте свою увагу на графічному інтерфейсі, командному рядку і оберете відповідний дистрибутив Linux, то ви зможете швидше звикнути до нової операційної системи. Найголовніше – зберігати терпіння та не боятися вивчати нові речі. Чим більше ви дізнаєтеся про Linux, тим швидше ви звикнете до цієї нової операційної системи.

Важливо розуміти, що є пристрої, які можуть не підтримувати Linux. За фактом ви не знайдете для них драйверів. Також не всі програми є під Linux – особливо вузько специфічні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.