Програми

Якому користувачеві точно не підійде Linux замість Windows

Share

За допомогою операційної системи Linux можна перетворити старий комп’ютер на новий. Річ у тім, що існують збірки, які відмінно працюють навіть на одноядерному ПК з 1 гігабайтом оперативної пам’яті. Linux здатний дати друге життя навіть дуже старому комп’ютеру, якому давно пора на звалище. А з сучасного заліза вийде досить потужна машина для роботи, адже “пінгвін” не такий вимогливий до ресурсів, як Windows.

Але Linux підійде не всім. Розглянемо це питання трохи глибше – буду радий вашій підписці на канал, у мене багато статей-роздумів на різні IT-теми.

Linux не підійде тим, хто:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Використовує софт під Windows

Переважну більшість програм створено для Windows. Причина в її популярності. Під Linux є не всі програми. Якщо користувач працює з якимось певним софтом, аналогів якому немає в Linux, то така ОС йому не підійде. Буває таке, що документи, створені в Windows, можуть відкриватися з помилками або рудиментами в Linux. А ось вміст браузера працюватиме що в Linux, що в Windows однаково – багато розробників портують свій софт у браузер заради універсальності.

Лінується

Linux точно не для ледачих користувачів. Хоч переважну більшість функціоналу операційної системи і можна зробити без “танцю з бубном” у чорному вікні консолі, але буває таке, що потрібно розбиратися. Доведеться читати документацію, вводити різні команди, щось збирати, шукати. У Windows же все простіше – практично все робиться у віконному режимі, крім вже зовсім специфічних завдань.

Не знає англійської

Більшість операційних систем на базі Linux давно мають українську локалізацію, але це не означає, що всі програми будуть українською мовою. Якщо ви користуватиметеся постійно словником через незнання мови, то це займатиме багато часу. До того ж усі команди, які вводяться в консоль, йдуть англійською мовою.

Сюди ж додамо те, що світова спільнота Linux також спілкується англійською – профільні форуми з максимумом потрібної інформації доступні саме цією мовою. Звичайно, є і україномовна спільнота, але контенту англійською більше через те, що користуються Linux’ом юзери з різних країн.

Любить грати в ігри

Не всі ігри підуть під Linux – сучасні шедеври гейм-індустрії точно будуть недоступні для такої системи. А який-небудь старий-добрий Counter Strike може побігати і під Linux – потрібно завантажити відповідну збірку. Операційна система з логотипом пінгвіна точно не для ігор.

Використовує різні пристрої з комп’ютером

Річ у тім, що не всі виробники створюють драйвери під Linux. Приміром, ви придбали дуже круту конференц-камеру для свого ПК, щоб робити стріми або спілкуватися у високій якості. Максимум із камери можна вичавити, якщо використовуєте рідний софт, якого може не бути під Linux. Цей нюанс потрібно також враховувати при зміні операційної системи.

Можна було ще придумати з десяток пунктів, але мені здається, що я описав усе найголовніше. Якщо вам є що додати – чекаю в коментарях. Часом з них можна отримати більше інформації, ніж зі статті, адже одна голова добре, а дві ще краще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

View Comments

  • Ввести кілька команд в терміналі простіше, ніж ритись в реєстрі.

  • Згадується ще рік десь 2004-6 коли кернел компілювати доводилося, потім mandrake де все було значно простіше, проте з тв-тюнером та пультом довелося помучитись, а зараз mint, Ubuntu, q4, той же cent та безліч аналогів зможе поставити майже будь-хто

    З.і. стосовно консолі за звичкою користуюся і в Вінді nuget, проте частіше її проізводною choco через консоль або chocolatey-gui, wsl непогано, проте дуже сиро

    • Господи хто пише ці статті? Стаття ніби з початку нульових.
      "Операційна система з логотипом пінгвіна точно не для ігор." - серйозно? Скажіть це Valve, вони мабуть не в курсі і зробили свою ігрову консоль на лінуксі. А ще зробили Proton - середовище для запуску не нативних ігр.

    • Для вінди є їхній павершелл і утиліта terminal, для чого якісь танці з бубном

  • Як людина, що користується лінуксом із 2007 року скажу, що всі описані в статті проблеми давно не проблеми. Запускати віндовс софт можна багатьма способами, наприклад той же wine або proton. Ігри зі стіму також мають режим сумісності і я зустрічав тільки 2 гри, які криво працювали. Для будь-якого користувача підійде щось на базі дебіан + графічна оболонка по смаку, якщо не дуже хочеться відходити від інтерфейсу віндовса, то беріть kubuntu 22.04 lts

  • Існує офісний додаток OnlyOffice, який доречі має і нативний варіант для Linux. Цей додаток чудово відображає будь-яке форматування тексту з Microsoft Word, Excel. Також та сама Microsoft має web-варіанти своїх офісних додатків. Та і LibreOffice можна трохи "допиляти" з заміною microsoft шрифтів на ідентичні і все буде ок і в цьому додатку.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: LinuxWindows
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024