Названо 11 нових функцій Windows 11, про які необхідно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно в блозі Microsoft анонсувала 11 нових функцій для Windows 11. Для тих, хто стежить за останніми діями Microsoft, не буде сюрпризом дізнатися, що в анонсі основна увага приділяється штучному інтелекту – зокрема, компанія впровадила новий Bing просто на панель завдань. Однак тут є безліч інших нових функцій і змін, які не управляються інтелектуальними роботами.

Щоб скористатися більшістю цих функцій, вам необхідно оновити свій комп’ютер до останньої версії Windows 11 22H2. Ви знайдете його в розділі Налаштування > Оновлення Windows > Перевірити наявність оновлень. Однак для використання деяких функцій необхідно бути учасником програми Windows Insider або тестером Microsoft. Ми пояснимо, що це за функції.

1. ШІ Bing з’явився у Windows

Microsoft переживає момент розвитку штучного інтелекту. Пошукова система Bing, якій колись дорікали за жарти порівняно з Google, тепер працює на основі штучного інтелекту. Хоча він, звісно, не є розумним, але він потужний, спирається на ChatGPT, щоб змінити пошук, яким ми його знаємо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше ви могли протестувати новий Bing тільки через інтернет. Але тепер Microsoft додає свій ШІ Bing безпосередньо у Windows. З останнім оновленням ви можете вводити текст безпосередньо в Bing у рядку пошуку. ШІ може підказати вам, як спланувати поїздку, допомогти у вивченні нової мови або знайти ресурси для занять, які ви проходите. Хоча новий Bing включений в останнє оновлення Windows від Microsoft, але він поки що доступний тільки для тестерів.

2. Тепер ви можете використовувати iMessage у Windows

Ви нарешті зможете використовувати iMessage на ПК з Windows – якщо, звісно, компанія Microsoft вас вибере. Наразі ця функція перебуває на ранніх стадіях тестування для обраної групи інсайдерів Windows. Якщо ви зареєструєте свій ПК у програмі Insider Program, у вас може з’явитися шанс спробувати цю функцію раніше.

Щойно вона з’явиться на вашому ПК, ви зможете під’єднати iPhone до комп’ютера Windows бездротовим зв’язком через Phone Link для iOS, надсилаючи й отримуючи не тільки повідомлення iMessage, а й текстові повідомлення та телефонні дзвінки, як це можна робити з телефонами Android. Однак це не ідеальне рішення: на момент анонсу не підтримуються групові чати, мультимедіа (наприклад, фото, відео або GIF), а також доступ до історії повідомлень до встановлення Phone Link для iOS.

Android також не залишився осторонь оновлень Phone Link. Користувачі Samsung тепер можуть увімкнути персональну точку доступу в налаштуваннях Wi-Fi у Windows, а також перенести історію переглядів з мобільного на настільний комп’ютер.

3. Відеоефекти і попередні перегляди тепер доступні на панелі завдань

Ефекти кіностудії Windows використовують штучний інтелект для поліпшення якості відеодзвінків, реалізуючи такі ефекти, як розмиття фону, зоровий контакт і автоматичне кадрування. Тепер Microsoft переносить ці ефекти на панель завдань, що має зробити їх зручнішими для доступу та налаштування перед і під час дзвінків.

До речі, про зручність: тепер ви можете попередньо переглянути свій відеозапис із функції “Чат” на панелі завдань, перш ніж почати розмову в Teams.

4. Прийміть свою внутрішню технічну підтримку

Кожен, хто хоч трохи впевнено почувається за комп’ютером, знає, як швидко ви стаєте загальною “паличкою-виручалочкою” в питаннях технічної підтримки та порад. Компанія Microsoft, схоже, теж знає про це і переробила функцію Quick Assist, щоб зробити віддалену допомогу трохи простішою. Ви можете використовувати її для перемикання між спільним використанням екрана і повним контролем над ним, коли ваш друг просто не може знайти, куди він завантажив файл. При цьому ви можете направити його туди за допомогою нової лазерної указки на екрані.

5. Інструмент Snipping Tool тепер підтримує запис екрана

Інструмент Snipping Tool чудово підходить для створення знімків екрана, то чому б йому не підтримувати і запис екрана? Тепер під час запуску Snipping Tool після оновлення з’явиться кнопка запису, тож ви зможете робити відео, а не тільки кадри.

6. Ви можете відкривати вкладки в Блокноті

Тепер не потрібно відкривати нову сторінку Блокнота, щоб записати якісь думки або код. Замість цього натисніть кнопку плюс (+), щоб відкрити нову вкладку в тому ж вікні. Хоча ви, можливо, захочете виділити окремі сторінки Блокнота для унікальних завдань, але вкладки допоможуть зберегти схожі ідеї та одночасні думки в упорядкованому вигляді та під рукою.

7. Панель завдань тепер зникає в режимі планшета

Якщо у вас є пристрій Windows із сенсорним екраном, вам може сподобатися від’єднувати клавіатуру і переходити в режим планшета. Коли ви робите це після поточного оновлення, панель завдань автоматично згортається, що робить роботу більш схожою на сенсорний екран, а не на вікна робочого столу. Щоб повернути її назад, просто проведіть пальцем вгору від нижньої частини екрана.

8. Розширені функції доступності

Microsoft обіцяє поліпшену підтримку шрифту Брайля в комплекті з трьома новими дисплеями “Designed for Surface” від HumanWare. За словами Microsoft, ці нові дисплеї зроблять перемикання між “Екранним диктором” та іншими програмами для читання з екрана “безшовним”.

Голосовий доступ у Windows 11 також вийшов зі стадії попереднього перегляду, що дає змогу використовувати голос для управління такими додатками Windows, як Word і Провідник. Microsoft пропонує повний список голосових команд для початку роботи.

9. Інструменти енергозбереження

Якщо ви перейдете в Налаштування > Система > Живлення і батарея > Рекомендації з енергозбереження, то знайдете список налаштувань, які, на думку Microsoft, ви можете змінити для підвищення енергоефективності. Сподіваємося, що ці налаштування допоможуть вашим ноутбукам зберегти додатковий час автономної роботи, але вони призначені не тільки для ПК, що працюють на літій-іонних батареях. Ваш настільний ПК також побачить ці параметри, тому що економія енергії в будь-якому випадку може вплинути на ваш загальний вуглецевий слід.

Можливо, ваш внесок буде незначним, але якщо достатня кількість користувачів Windows 11 скоротять споживання енергії, ви зможете зробити свій внесок у скорочення викидів вуглекислого газу компанією Microsoft.

10. Новий додаток Windows 365 з’єднує вас із вашим хмарним ПК

Якщо ви користуєтеся хмарним ПК, вам варто звернути увагу на новий додаток Windows 365 з магазину Microsoft Store. Цей застосунок дасть вам змогу під’єднатися з вашого поточного пристрою до вашого хмарного ПК і всього його вмісту та вподобань.

11. Розширені віджети

Microsoft також розширює підтримку віджетів для більшої кількості застосунків, як-от Phone Link і Xbox Game Pass, а також розробників-партнерів, як-от Spotify, у повноекранній панелі віджетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.