Windows XP або Windows 11: яка ОС більше шпигунить за користувачами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Автори YouTube-каналу The PC Security Channel провели цікавий експеримент. Вони вирішили з’ясувати, яка операційна система шпигунить за своїми користувачами більше – Windows 11 чи Windows XP.

Для чистоти експерименти ентузіасти провели чисту установку двох систем. Після цього вони переглянули, до яких серверів підключається кожна з них.

Виявилося, що Windows 11 при першому включенні зв’язується з великою кількістю серверів і служб. Причому більшість із них збирають інформацію, не пропонуючи при цьому жодної іншої функціональності.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На думку авторів експерименту, дані, зібрані цією версією Windows, швидше за все використовуватимуться для персоналізації реклами. При цьому збирання починається відразу ж після установки — ОС не запитує згоди користувача на це.

У свою чергу Windows XP «з коробки» взаємодіє лише з Центром оновлення, не підключаючись до пошукових систем, онлайнових рекламних трекерів або інших служб, які потенційно порушують конфіденційність.

Варто, щоправда, відзначити, що хоч Windows 11 і помічена за активнішою мережевою діяльністю, вона також пропонує набагато більше функцій і можливостей, ніж Windows XP.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.