Під Linux стало більше вірусів, ніж під Windows

Багато хто помилково вважає, що під операційну систему Linux немає вірусів. Насправді, це не так. Як людина, яка “на ти” з усіма операційними системами, можу сказати, що написати вірус під Linux іноді навіть простіше, ніж під Windows.

Тільки ось донедавна віруси під Linux були не популярні у хакерів з однієї простої причини – занадто мала комп’ютерів працює на операційній системі з логотипом пінгвіна.

Але сьогодні все кардинально змінилося. За повідомленнями сайту Atlas VPN, з 2021 року кількість вірусів для операційної системи Linux зросла на 646%. А для інших платформ фахівці побачили навпаки негативну динаміку.

Причин цього є кілька:
  1. Якщо раніше під Linux працювали, як правило, лише веб-сервера, то зараз застосування серверів розширилося. З’явилися системи розумного будинку, отримавши доступ до яких, хакери можуть використовувати їх як шлюз для ботнет-мережі або скористатися будь-якими даними. Різні камери та датчики працюють у будинках, а центр обробки сигналів працює на сервері під керуванням Linux. Ну, чим не рай для хакера?
  2. Люди почали активно використовувати хмарні послуги для зберігання своїх даних. Отримавши доступ до такого сервера, хакер може оволодіти конфіденційними даними користувачів, які будуть використовуватися вже у своїх особистих цілях.
  3. Стало більше серверів для зберігання та обробки різних даних. Навіть у малого підприємця, який володіє парою торгових точок, може бути піднятий повноцінний сервер на Linux. Чому Linux? Тут все просто: операційна система безкоштовна і з нею менше метушні, ніж з Windows;
  4. Також уразливими стають різні системи розумного будинку. Наприклад, ви купили IP-камеру відеоспостереження. По ідеї потрібно періодично перевіряти наявність оновлень на прошивку пристрою. Всі такі пристрої працюють на Linux-подібних системах, які через популяризацію стають вразливими.

А що робити десктопним користувачам Linux?

Поки нічого. Навряд чи такий бум на віруси під Linux торкнеться звичайних користувачів ПК — поки що активність зареєстрована тільки на тих версіях, під якими працюють сервери. Користувач Linux, як правило, сам розуміє, що можна ставити, а що не можна. Так просто заразити комп’ютер під Linux складно, та й хакери поки не дуже намагаються писати віруси під десктопні системи.

У статті йшлося в основному про кастомне ПЗ під Linux – саме через нього хакери і отримують доступ. Але є привід замислитись і, як мінімум, оновити прошивку на ваших гаджетах, які мають доступ до інтернету. Піду і в себе оновлю прошивку в системі розумного будинку та камер відеоспостереження. Чи мало, а раптом моєю мережею вже хтось користується?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.