Вразливості WhatsApp і як захистити себе від злому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наскільки вразливий WhatsApp та які дані можуть отримати з вашого телефону; як захистити себе від злому WhatsApp.

За цю тему потрібно подякувати Павлу Дурову, оскільки він використовує будь-який шанс, щоб штовхнути свого прямого конкурента в особі WhatsApp. На цей раз Павло вибухнув розлогим повідомленням про те, що WhatsApp небезпечний (в черговий раз) і його можна зламати.

Давайте дам переклад сказаного Дуровим:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хакери могли мати повний доступ (!) до всього на телефонах користувачів WhatsApp. Це стало можливим завдяки проблемі безпеки, яку повідомив сам WhatsApp минулого тижня. Все, що хакеру потрібно було зробити, щоб отримати доступ до вашого телефону, це відправити вам шкідливе відео або почати відеодзвінок з вами в WhatsApp. Ви, напевно, думаєте: «Так, але якщо я оновлю WhatsApp до останньої версії, я буду в безпеці, вірно»?Не зовсім.Точно така ж проблема безпеки WhatsApp була виявлена ​​у 2018 році, потім ще одна у 2019 році та ще одна у 2020 році (натисніть на посилання кожного року, щоб побачити відповідну вразливість). І так, 2017 року до цього. До 2016 року в WhatsApp взагалі не було шифрування. Щороку ми дізнаємося про якусь проблему в WhatsApp, яка ставить під загрозу всі пристрої користувачів. Це означає, що майже напевно там вже існує новий пролом у системі безпеки. Такі проблеми навряд чи є випадковими — вони закладені бекдорами. Якщо один бекдор виявлений і його необхідно видалити, додається інший (прочитайте пост «Чому WhatsApp ніколи не буде безпечним», щоб зрозуміти, чому). з кожного додатка на вашому пристрої доступні, як Джефф Безос дізнався в 2020 році. Ось чому я видалив WhatsApp зі свого пристрою багаторічної давності. Його установка створює двері для входу до вашого телефону.Я не підштовхую людей переходити на Telegram. З 700+ мільйонами активних користувачів та 2 мільйонами щоденних реєстрацій Telegram не потребує додаткового просування.

Дуров багато років створює образ борця за приватність, що іноді виглядає кумедним. Але претензії на адресу WhatsApp цілком обґрунтовані, оскільки компанія дійсно намагається збирати максимум даних про вас і ваші дії, крім цього «випадково» виникають проломи в безпеці, які дозволяють красти дані користувача. І тут не так важливо, чи зроблено це з наміром чи випадково, факт у тому, що вас можуть зламати.

Як у будь-якій страшилки, у словах Дурова є певне перекручування, через WhatsApp отримати повний доступ до всіх ваших даних не можна. Зайдіть у дозволи програми та подивіться, що саме може зробити WhatsApp.

За великим рахунком, він може стягнути ваші контакти, а також фото та відео плюс усі документи, які ви зберігаєте у вашому пристрої. На iOS ситуація приблизно така сама, відмінностей немає. Наприклад, встановлення невідомих програм із цієї програми заборонено за замовчуванням у всіх (на iOS такої опції зовсім немає). Так що ви можете відчувати себе у відносній безпеці, не переживати, що з’являться невідомі вам програми.

Але применшувати проблему та відмахуватися від неї також не варто, доступ до ваших даних – це неприємний момент. І ось тут постає питання, наскільки вам потрібен WhatsApp і як миритися з тим, що він дірявий. Той же Telegram не ловили на вразливості, кілька разів конкуренти виступали з грізними звинуваченнями, але підкріпити їх чимось суттєвим так і не змогли. Мовляв, просто знають, що там вони також є. Теоретично, звичайно ж, є, на практиці ми про них не знаємо.

Найпростіший спосіб – обмежити дозволи WhatsApp, але тоді додаток буде застосовний на практиці, цей шлях виглядає мазохізмом чистої води, простіше тоді від нього зовсім відмовитися. До речі, в Україні популярність WhatsApp давно знизилася, ним користуються за звичкою і досить невелика група людей, старовіри, не схильні розмінюватися на щось нове. Якщо дивитися трафік додатків, то стане зрозуміло, що WhatsApp тримають для галочки, тому що трафіку кіт наплакав, основне спілкування йде Telegram або Viber.

Ми провели опитування про те, якими месенджерами ви користуєтеся, але зв’язка Telegram та WhatsApp у багатьох людей.

У мене рівно така ж зв’язка, ось тільки WhatsApp стоїть на другому апараті, де немає зовсім нічого, а заразом він перенесений в захищену папку KNOX. У Samsung це телефон у телефоні, де однакові дозволи для програм, але до основної пам’яті вони доступу не мають. Тобто фактично це не просто другий мій телефон, але ще одна захищена зона всередині нього, з якої WhatsApp не може вирватися, а заразом отримати доступ до моїх файлів. Повідомлення при цьому я бачу як завжди, не пропускаю повідомлення.

Можливо, у вас немає смартфона Samsung, тоді вам доведеться виходити зі становища якось інакше, наприклад, заводити цей WhatsApp на другому телефоні (якщо у вас є що ховати, то, швидше за все, і гроші на другу трубку знайдуться).

Більшість людей звично відмахуються від безпеки і готові поділитися своїми фотографіями з охочими і, мовляв, там нічого такого немає. В принципі, так воно і є, ми не ховаємо якісь секрети у фотографіях та відео, але мені неприємна сама думка, що хтось може копатися у моїх спогадах чи робочих файлах.

Найбільшою неприємністю є не видалений злом вашого WhatsApp, ймовірність цієї події мінімальна. Зазвичай, дані витікають з вашого телефону, коли хтось отримує до нього доступ. Увімкніть блокування програми за допомогою відбитка пальця, воно допоможе уникнути цікавості чужих людей, які якось змогли взяти ваш телефон без вашого відома.

Будь-які історії про безпеку привертають увагу. Прикладів масового злому WhatsApp немає, потенційні вразливості більші, ніж у інших месенджерів, що факт. Але наскільки саме ви зіткнетеся з проблемами, можете оцінити тільки ви адекватно подумайте про свій спосіб життя і про те, що ви робите. Цікаві для злому? Тоді, мабуть, варто якось захищати себе, зрештою, це ваше життя та ваша інформація.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.