Випущено повноцінну операційну систему Linux для Mac на процесорах M1

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер користувачі будь-яких комп’ютерів Mac можуть встановити на свої електронні пристрої операційну систему Asahi Linux, що стала першою в рамках сімейства Linux, де є повноцінна нативна підтримка процесорів M1 від Apple. На практиці це означає, що тепер усі бажаючі можуть її скачати та встановити на свої електронні пристрої, після чого почати повноцінно використати. 

Вона має 100% працездатність і запускається без будь-яких емуляторів, що дозволяє повністю розкрити весь потенціал процесорів M1 на базі архітектури ARM. До цього моменту власники комп’ютерів на таких чіпах були змушені використовувати віртуальні машини та емулятори, або користуватися старішими Mac на процесорах від Intel.

Нову операційну систему в особі Asahi Linux можна встановити як другу платформу, щоб переключатися між macOS і Linux. У такому разі можна увімкнути Mac вибрати, яку ОС запустити, щоб надалі їй користуватися. Для зміни операційної системи, відповідно, потрібно лише виконати перезавантаження. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Встановити цю платформу можна лише на внутрішній накопичувач SSD, тому здійснити її інсталяцію на зовнішній жорсткий диск не вдасться. Пов’язано це з тим, що на комп’ютерах Mac на базі чіпів Apple Silicone немає можливості здійснювати завантаження із зовнішнього USB-диска, підключеного будь-яким способом. Таке обмеження існує з метою безпеки.

За заявами розробників, операційна система Asahi Linux повністю сумісна з усіма сучасними моделями Mac, оснащеними процесорами M1, M1 Pro і M1 Max. Єдиними винятками з правил є Mac Studio та M1 Ultra, але незабаром і їхню підтримку обіцяють додати до платформи. 

В даний час вся операційна система з усіма вбудованими в неї функціями і можливостями працює повною мірою, але оскільки платформа знаходиться в стадії альфа-тестування, в її роботі можуть виникнути неполадки, включаючи дуже швидку втрату заряду батареї. Очікується, що вже незабаром користувачам стануть доступні й інші дистрибутиви Linux, які мають підтримку фірмових чіпів компанії Apple.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.