Основні причини для переходу з Windows на Linux без жалю та переживань

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дедалі більше користувачів ОС вибирають Linux замість Windows. У мережі Інтернет також поширена думка, що найкраще розуміння алгоритму роботи комп’ютера приходить після того, як Windows замінено на Linux.

І це не перебільшення. Всі звикли до того, що Windows все робить самостійно, не дозволяючи пересічному користувачеві втручатися у внутрішні процеси. Архітектура Linux зовсім інша і дозволяє швидко перетворити користувача ПК зі звичайного на просунутого користувача, який розуміє та вміє налаштовувати ОС під свої уподобання. На початку роботи, необхідність введення англійських команд у непривітне діалогове вікно трохи лякає, але поступово приходить розуміння того, що робиш, а за ним і приємне почуття набуття нових знань, підвищення рівня комп’ютерної грамотності.

Якщо виділити 6 основних причин переходу з Windows на Linux, список буде наступним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  1. Сумісність

Для встановлення та використання Linux на комп’ютері не потрібно видаляти Windows. Обидві ОС можуть використовувати загальний настановний простір, не заважаючи роботі один одного.

  1. Мінімум ресурсів

Linux – одна з найшвидших ОС завдяки знехтуванню графіки. На відміну від Windows 10, особливо нової 11-ї версії, Unix-подібний софт не «їсть» ресурси, не вимагає надмірні обсяги ОЗП. ПК завантажується швидко без додаткових процесів, не потрібних користувачеві. Найбільш спритні, мінімізовані зборки із посередньою графікою, оптимізовані під слабкі ПК. Але користувача ні до чого ніхто не примушує. Він завжди може сам розставити пріоритети та налаштувати ОС під свої уподобання, у тому числі як за якістю графіки, так і забороною завантаження непотрібного софту.

  1. Linux не такий складний, як здається

Може здатися, що на початку знайомства та установки Linux користувача очікують деякі труднощі щодо недостатності спеціальних знань. Але ця проблема швидко вирішується завдяки великому масиву інформації в літературі та інтернеті. Вже за місяць нова ОС виглядає привітною, зрозумілою та максимально прозорою. Насправді система не складна та має важливу освітню складову: швидко вчить користувача необхідним навичкам.

  1. Дружня спільнота

Різноманітність ресурсів та спільнот Linux справді вражає. Під впливом та за допомогою спільнот нові користувачі Linux швидко отримують необхідний досвід та розвивають свій кругозір. Чистої води ентузіасти завжди готові ділитися знаннями та софтом. Спільноти Windows теж досить згуртовані, але не такі відкриті і дружні, оскільки багато програм потребували грошових вкладень. Учасники спільнот Linux більш контактні та відкриті, що дозволяє завести цікаві знайомства, знайти однодумців, швидко та якісно вирішити програмні проблеми.

  1. Безпека експлуатації

Для ядра Linux майже створюється вірус, що багаторазово знижує ризики занесення на ПК якихось шкідливих програм. Багато потрібний софт є в загальному репозиторії, який постійно моніториться спільнотою «Лінукс».

  1. Дешево

Ліцензія Microsoft EULA є досить дорогою. Крім того, більшість супутніх програм також платні. У свою чергу, переважна кількість збірок Linux – безкоштовно. У цьому операційна система завжди сучасна і підтримує всі передові тренди. Лише незначна частка вузько специфічних програм під Linux потребує покупки. Інші, а це більшість, поширюються безкоштовно. Користувачеві потрібно лише звикнути до унікального інтерфейсу, але якщо адаптація пройшла вдало, надалі у нього не буде жодних нарікань, оскільки софт Linux дуже надійний та зручний.

Найбільш повні збірки Linux, для вирішення спеціальних завдань, одразу укомплектовані максимальним набором безкоштовних програм, що вигідно відрізняє їхню відмінність від Windows.

Навіть якщо Microsoft і хотів би конкурувати в цьому плані, він не зможе через обмеження антимонопольних органів, які намагаються зменшити можливість нав’язування користувачам непотрібного софту. У свою чергу, Linux зі своїми безкоштовними програмами звільнений від таких проблем і може комбінувати збірки на власний розсуд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.