П’ять основних мінусів оновленого дизайну Windows 11

Користувач «Хабра» під ніком tertiumnon пояснив, як новий дизайн вплинув на сприйняття Windows 11 і від яких деталей Microsoft варто було відмовитися.

За трохи більше місяця використання Windows 11 автор статті виявив п’ять недоліків дизайну цієї операційної системи. Про них – нижче.

  1. Закруглені куточки вікон . Схоже на наслідування MacOS. На жаль, немає і системної функції відключення цієї особливості. Звичайно, цей «мінус» вкрай суб’єктивний, але автору не сподобалося саме те, що тепер при відкритті кількох вікон і розташуванні їх поряд один з одним видно просвіти. При цьому, якщо застосувати вирівнювання, то закруглення зникає. З проблемою автоматичного вирівнювання допомагає впоратися також програма Power Toys.
  2. Відмова від плиткового дизайну . Багато користувачів очікували, що ці «плитки» замінять віджети.
  1. Центрування панелі завдань . За словами автора, таке рішення має неочевидний недолік – зрушення всіх іконок вліво при відкритті нової програми (якщо її значка немає на нижній панелі). Звичайно, у власників Windows 11 є можливість перемістити все вліво, як було на Windows 10, і в цілому зараз спостерігається перехід до розташування різного контенту в центрі, у тому числі на сайтах. Однак автор пропонує трохи змінити підхід: встановити фіксовану ширину панелі завдань із вільними та невільними слотами (як у MMORPG).

Також у лівому кутку тепер у новій версії Windows нічого немає – порожнеча. Tertiumnon вважає, що там можна було б натомість додати функцію закріплення панелі завдань довільно або автоматично по горизонталі, «розраховуючи відступи від лівого краю та системного трею так, щоб вони були однаковими».

  1. Іконки в панелі завдань . Насамперед, не відразу стає зрозумілим при користуванні Windows 11, що означають сірі смужки під іконками. Насправді довга – це «активне вікно», а коротка – «вікно відчинене, але не активно». Натомість автор запропонував, щоб широка смужка сигналізувала про те, що програма готова до використання, а вузька – що вона завантажується або в ній запущено якийсь важливий процес.
  1. Кнопка “Пуск” . З якоїсь причини дизайнери розташували кнопку вмикання/вимкнення праворуч, а не зліва, як це було на Windows 10. На думку користувача tertiumnon, було б набагато зручніше, якби вона розташовувалась взагалі окремо – у лівому кутку на нижній панелі завдань. Крім того, на місце рекомендованих і недавніх файлів автор помістив би додатки, якими він користується найчастіше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.