Google заборонить роботу блокувальників реклами в браузері Chrome

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Google готується перейти на нову платформу для розробників – Manifest v3. Це спричинить за собою зміни в політиках компанії щодо реклами в браузері Google Chrome і сторонніх блокувальників реклами.

У разі використання Manifest v3, а це, на думку експертів, справа часу, зміняться технічні вимоги. Розробники будуть змушені перейти з нині прийнятого інтерфейсу webRequest API на новий – declarativeNetRequest API, при якому всі мережеві запити виконуватиме безпосередньо Chrome. Це полегшить блокування всіх небажаних дій розширень від імені користувача. Новий інтерфейс буде обмежувати кількість фільтрів в блокувальник реклами, а це позначиться на їх ефективності, до того ж розробники не зможуть використовувати свої алгоритми.

Розробники таких розширень, як uBlock Origin, uMatrix і NoScript повідомили, що новий API радикально урізаний в порівнянні зі старим, передбачає в роботі розширення максимум 30 тисяч фільтрів, а цього не вистачить навіть для працездатності базового списку правил в блокувальник реклами – EasyList.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Менеджери з команди розробників Google Chrome повідомили, що розширення, що працюють на Manifest v2, перестануть прийматися в Chrome Web Store вже з 17 січня 2022 року. А в січні 2023 року підтримка повноцінних блокувальників реклами стане неможливою, тому що підтримку розширень Manifest v2 з Chrome повністю видалять.

Як зазначається, основні цілі цього нововведення – зберегти рекламу в браузері Google Chrome для рядових користувачів, тому що реклама дає Google значну частку доходів. Тоді як для корпоративних клієнтів можливість використання повноцінної блокування реклами збережеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.