Програми

Фахівець розповів про операційну систему Chrome

Share

Користувач “Хабра” в блозі компанії JUG Ru Group перерахував переваги і недоліки Chrome OS.

Спеціаліст розкрив , що насправді ще є в хромбук, крім браузера компанії Google. Для цього він назвав 4 найпоширеніших помилкових твердження про операційній системі Chrome і пристроях на її основі.

  1. Хромбуки нікому не потрібні . IDC повідомляє, що в 2020 році хромбуки купували частіше, ніж макбуки. Почасти це пов’язано, зазначає автор, з закупівлею пристроїв з Chrome OS для західних шкіл. Подібні ноутбуки відрізняються безпекою, легкістю адміністрування, а Chrome як ОС досить невимоглива. Тому в певному сенсі MacBooks все ще обганяють моделі на Chrome OS. Але називати провалилася цю систему все одно не так, оскільки вона продовжує набирати популярність. До того хмарних сервісів згодом стає все більше.
  1. Chrome OS – це “просто браузер” . На доказ того, що це твердження не так, фахівець призводить три пункти. По-перше, система містить файловий менеджер, додаток “Камера”, додаток для перегляду фото, аналог “Блокнота”, медіаплеєр. Правда, можливості у них самі базові. Але при цьому зображення можна виводити на “зовнішні екрани”. По-друге, в ОС підтримуються додатки на Android. Можна їх легко встановити і розширити функціональність таким чином. По-третє, у багатьох хромбуков є підтримка Linux-додатків.

Але є у перерахованих в цьому пункті плюсів і інша сторона. Наприклад, підійде Chrome OS далеко не кожному користувачеві. Вся справа в зручності. Так, тут розробники об’єднали 3 підходи: веб (сайт), Linux (файл), Android (додаток). І взаємодія цих підходів не завжди відбувається гладко. Більш того, користувач зазначає, що при користуванні цією системою відчувається, що перевершує сторона “веб”. Тобто поза браузера користуватися ОС буває проблематично.

  1. Хромбук без інтернету стає “цеглою” . Технічно насправді без підключення до інтернету на ноутбуках з Chrome OS можна зробити все те ж, що і на інших операційних системах. Однак в офлайн-режимі якісь функції будуть зручними (наприклад, перегляд відеороликів), а якісь – навпаки (монтування відео). Крім того, автор зізнається, що без інтернет-з’єднання він з будь-яким ноутбуком на будь-якій операційній системі не може повноцінно ні працювати, ні відпочивати.
  1. Хромбуки – дешеві пристрої з невеликою потужністю . Дійсно, підтверджує експерт, багато хромбуків дуже прості і дешеві. Але не всі. Наприклад, Pixelbook автора матеріалу містить 16 ГБ оперативної пам’яті, SSD на 512 ГБ. Незважаючи на слабкий процесор, в іншому він сприймається як “преміальний”. Крім того, існують у Google хромбокси – неттопи на Chrome OS.

Ентузіасти, які спробували скористатися Chrome OS в якості основної операційної системи відзначають, що поки система для повноцінної роботи не готова. Але вона активно розвивається і через якийсь час буде доопрацьована. При цьому для себе автор зробив висновок, що Chrome OS йому буде корисна як саме додаткового варіанту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024