Фахівець розповів про операційну систему Chrome

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувач “Хабра” в блозі компанії JUG Ru Group перерахував переваги і недоліки Chrome OS.

Спеціаліст розкрив , що насправді ще є в хромбук, крім браузера компанії Google. Для цього він назвав 4 найпоширеніших помилкових твердження про операційній системі Chrome і пристроях на її основі.

  1. Хромбуки нікому не потрібні . IDC повідомляє, що в 2020 році хромбуки купували частіше, ніж макбуки. Почасти це пов’язано, зазначає автор, з закупівлею пристроїв з Chrome OS для західних шкіл. Подібні ноутбуки відрізняються безпекою, легкістю адміністрування, а Chrome як ОС досить невимоглива. Тому в певному сенсі MacBooks все ще обганяють моделі на Chrome OS. Але називати провалилася цю систему все одно не так, оскільки вона продовжує набирати популярність. До того хмарних сервісів згодом стає все більше.
  1. Chrome OS – це “просто браузер” . На доказ того, що це твердження не так, фахівець призводить три пункти. По-перше, система містить файловий менеджер, додаток “Камера”, додаток для перегляду фото, аналог “Блокнота”, медіаплеєр. Правда, можливості у них самі базові. Але при цьому зображення можна виводити на “зовнішні екрани”. По-друге, в ОС підтримуються додатки на Android. Можна їх легко встановити і розширити функціональність таким чином. По-третє, у багатьох хромбуков є підтримка Linux-додатків.

Але є у перерахованих в цьому пункті плюсів і інша сторона. Наприклад, підійде Chrome OS далеко не кожному користувачеві. Вся справа в зручності. Так, тут розробники об’єднали 3 підходи: веб (сайт), Linux (файл), Android (додаток). І взаємодія цих підходів не завжди відбувається гладко. Більш того, користувач зазначає, що при користуванні цією системою відчувається, що перевершує сторона “веб”. Тобто поза браузера користуватися ОС буває проблематично.

  1. Хромбук без інтернету стає “цеглою” . Технічно насправді без підключення до інтернету на ноутбуках з Chrome OS можна зробити все те ж, що і на інших операційних системах. Однак в офлайн-режимі якісь функції будуть зручними (наприклад, перегляд відеороликів), а якісь – навпаки (монтування відео). Крім того, автор зізнається, що без інтернет-з’єднання він з будь-яким ноутбуком на будь-якій операційній системі не може повноцінно ні працювати, ні відпочивати.
  1. Хромбуки – дешеві пристрої з невеликою потужністю . Дійсно, підтверджує експерт, багато хромбуків дуже прості і дешеві. Але не всі. Наприклад, Pixelbook автора матеріалу містить 16 ГБ оперативної пам’яті, SSD на 512 ГБ. Незважаючи на слабкий процесор, в іншому він сприймається як “преміальний”. Крім того, існують у Google хромбокси – неттопи на Chrome OS.

Ентузіасти, які спробували скористатися Chrome OS в якості основної операційної системи відзначають, що поки система для повноцінної роботи не готова. Але вона активно розвивається і через якийсь час буде доопрацьована. При цьому для себе автор зробив висновок, що Chrome OS йому буде корисна як саме додаткового варіанту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.