Програми

У світі залишилося 9 мільйонів осіб, які використовують Windows XP

Share

Однією з найпопулярніших операційних систем від Microsoft, Windows XP, виповнилося 20 років. За роки існування XP побила безліч рекордів і задала напрямок розвитку технологій в компанії. Незважаючи на вже похилий для ОС вік, вона все ще встановлена ​​на мільйони комп’ютерів в світі.

24 серпня 2001 року компанія Microsoft відправила виробникам комп’ютерів і фабрикам збірку Windows XP 2600 для її подальшого поширення і установки на ПК. Всього за 5 років Windows XP вдалося завоювати 75% ринку операційних систем. Станом на липень 2021 року аудиторія Windows XP становить 0,59%. Якщо вірити даним Microsoft про те, що загальна аудиторія Windows складає близько 1,5 млрд, то на даний момент Windows XP встановлена ​​на 9 млн пристроїв у всьому світі.

Перше з чим асоціюється Windows XP – шпалери з зеленим лугом, встановлені за замовчуванням. Автором знімка є американський фотограф Чарльз О’Рір, який зробив його в 1996 році в штаті Каліфорнія, США.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні місце, де була зроблена фотографія, важко дізнатися: замість густого смарагдового кольору трави там розташувалися виноградники.

Відомо, що за свою роботу, яка стала візитною карткою операційної системи, О’Рір отримав понад $ 100 тисяч.

Windows XP позиціонувалася як універсальна операційна система для різних платформ: від домашнього комп’ютера до касових апаратів і банкоматів. Під кожну задачу розробники придумали окрему редакцію, щоб не навантажувати «зайвим» ті комп’ютери, яким не знадобляться окремі додатки і налаштування. Всього налічується більше 10 версій Windows XP.

Інтерфейс Windows XP був повністю перероблений, якщо порівнювати його з попередньою версією – Windows 2000. У систему додали падаючу тінь від ярликів на робочому столі, можливість блокування панелі завдань, щоб запобігти випадковому зміни, колірне виділення в меню «Пуск» нещодавно доданих додатків і безліч інших нововведень, завдяки яким XP стала найбільш пізнаваною ОС свого часу.

Користувачам, які не були готові оновити користувальницький інтерфейс, пропонувалася «класична» тема, яка повторювала дизайн Windows 2000 і попередніх версій.

За перші п’ять років існування Windows XP було продано більше 400 мільйонів копій.

З 2003 по 2011 рік XP займала лідируючі позиції на ринку. Варто врахувати і те, що велика частина встановлених в той час версій XP була піратської, а значить вони не були включені в офіційну статистику.

Windows XP запам’яталася як операційна система з довгим терміном офіційної підтримки, який склав аж 12,5 років. Про закінчення техпідтримки XP Microsoft оголосила в квітні 2014 року. При цьому була передбачена можливість продовжити підтримку ще на 5 років – за окрему плату.

Незважаючи на те що припинення підтримки зазвичай є незворотнім процесом, в історії компанії траплялися й винятки з правил. У 2017 році, коли по всьому світу розлетівся вірус-вимагач WannaCry, Microsoft випустила екстрений патч, який торкнувся в тому числі і користувачів XP, захистивши їх від небезпечного ПЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024

    Роздільна здатність екрану телефону: на що впливає і яке вибрати

    Роздільна здатність екрана — один із головних параметрів, які відповідають за якість зображення. Розкажемо, екрани…

    18.05.2024