У світі залишилося 9 мільйонів осіб, які використовують Windows XP

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однією з найпопулярніших операційних систем від Microsoft, Windows XP, виповнилося 20 років. За роки існування XP побила безліч рекордів і задала напрямок розвитку технологій в компанії. Незважаючи на вже похилий для ОС вік, вона все ще встановлена ​​на мільйони комп’ютерів в світі.

24 серпня 2001 року компанія Microsoft відправила виробникам комп’ютерів і фабрикам збірку Windows XP 2600 для її подальшого поширення і установки на ПК. Всього за 5 років Windows XP вдалося завоювати 75% ринку операційних систем. Станом на липень 2021 року аудиторія Windows XP становить 0,59%. Якщо вірити даним Microsoft про те, що загальна аудиторія Windows складає близько 1,5 млрд, то на даний момент Windows XP встановлена ​​на 9 млн пристроїв у всьому світі.

Перше з чим асоціюється Windows XP – шпалери з зеленим лугом, встановлені за замовчуванням. Автором знімка є американський фотограф Чарльз О’Рір, який зробив його в 1996 році в штаті Каліфорнія, США.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні місце, де була зроблена фотографія, важко дізнатися: замість густого смарагдового кольору трави там розташувалися виноградники.

Відомо, що за свою роботу, яка стала візитною карткою операційної системи, О’Рір отримав понад $ 100 тисяч.

Windows XP позиціонувалася як універсальна операційна система для різних платформ: від домашнього комп’ютера до касових апаратів і банкоматів. Під кожну задачу розробники придумали окрему редакцію, щоб не навантажувати «зайвим» ті комп’ютери, яким не знадобляться окремі додатки і налаштування. Всього налічується більше 10 версій Windows XP.

Інтерфейс Windows XP був повністю перероблений, якщо порівнювати його з попередньою версією – Windows 2000. У систему додали падаючу тінь від ярликів на робочому столі, можливість блокування панелі завдань, щоб запобігти випадковому зміни, колірне виділення в меню «Пуск» нещодавно доданих додатків і безліч інших нововведень, завдяки яким XP стала найбільш пізнаваною ОС свого часу.

Користувачам, які не були готові оновити користувальницький інтерфейс, пропонувалася «класична» тема, яка повторювала дизайн Windows 2000 і попередніх версій.

За перші п’ять років існування Windows XP було продано більше 400 мільйонів копій.

З 2003 по 2011 рік XP займала лідируючі позиції на ринку. Варто врахувати і те, що велика частина встановлених в той час версій XP була піратської, а значить вони не були включені в офіційну статистику.

Windows XP запам’яталася як операційна система з довгим терміном офіційної підтримки, який склав аж 12,5 років. Про закінчення техпідтримки XP Microsoft оголосила в квітні 2014 року. При цьому була передбачена можливість продовжити підтримку ще на 5 років – за окрему плату.

Незважаючи на те що припинення підтримки зазвичай є незворотнім процесом, в історії компанії траплялися й винятки з правил. У 2017 році, коли по всьому світу розлетівся вірус-вимагач WannaCry, Microsoft випустила екстрений патч, який торкнувся в тому числі і користувачів XP, захистивши їх від небезпечного ПЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.