Не варто повністю довіряти Google Maps. Вони можуть бути небезпечні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли Apple запустила власну картографічне і навігаційне додаток в iOS 6, метою було замінити Google Maps на iPhone. Але епічність фіаско, яке Apple Maps терпіло в перші роки існування сервісу, просто зашкалювала. Всього через кілька тижнів після запуску сервісу генеральний директор Тім Кук вибачився за недоліки Apple Maps. Він запропонував користувачам iOS звернутися до альтернатив в особі Google Maps, Waze, Яндекс і іншим навігаційним додатків, поки проблеми не будуть вирішені. Згодом сервіс став набагато краще, але помилки все одно зустрічаються. Зустрічаються вони і у Google Maps. При цьому такі помилки несуть смертельну небезпеку для користувачів.

Чи можна вірити картам Apple Maps
Одна конкретна помилка піддала користувачів Apple Maps реальної небезпеки. Виявилося, що додаток давав невірні вказівки тим, хто їхав на своїх автомобілях в Мілдьюре (Австралія). У підсумку вони виявлялися в такому місці, звідки не могли вибратися, там не ловила мережа, а навколо було повно отруйних змій.

Помилка була в тому, що потрібне їм місце знаходилося приблизно в 70 кілометрах від того, куди вони приїжджали. Австралійські поліцейські навіть випустили попередження, яке повідомить користувачам iPhone, щоб вони не виконували інструкції карти . З тих, хто встиг доїхати до “потрібного” місця, багато застрявали там без їжі і води, а одному навіть довелося 24 години йти пішки, щоб знайти місце, де ловить телефон.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З тих пір Apple Maps були значно поліпшені, і тепер настала черга Google Maps поширювати потенційно смертельні маршрути.

Чи небезпечно ходити в гори з навігатором
В кінці минулого тижня John Muir Trust і Mountaineering Scotland , організації, які стежать за альпінізмом, ходьбою по горбах, зимовими видами спорту і аналогічними заходами в Шотландії, випустили попередження. Організація висловила стурбованість тим, що альпіністи і туристи використовували навігаційні програми, щоб прокласти маршрут до найвищої гори Шотландії, Бен-Невіс.

Хізер Морнінг, радник з альпінізму і безпеки в горах Шотландії, вважає, що Google Maps дає туристам напрямки, які можуть бути смертельними. Він погоджується, що для недосвідчених туристів самим логічним при русі на вершину здається запитати дорогу у Google Maps. Ось тільки карти видають такий маршрут, по якому навіть досвідчений альпініст чи зможе пройти без ризику.

Морнінг додає, що рекомендований маршрут проходить по дуже крутій, кам’янистій і непрохідній місцевості, де навіть при гарній видимості було б складно пройти безпечно”. У дощ або туман рух за такими маршрутами може виявитися фатальним.

Найцікавіше те, що обидві наведені вище організації зверталися в Google з проханням змінити рекомендований маршрут, але ніяких змін так і не відбулося. Втім, представник Google прокоментував ситуацію, сказавши: “Ми створили карти Google Maps з урахуванням вимог безпеки та надійності і швидко працюємо над вивченням подібних проблем”.

Чому не можна вірити навігаторів
Можна сказати, що Шотландія від нас далеко, але це не зовсім так. Якщо карти помиляються там, наївно вважати, що вони не роблять нічого подібного в інших місцях. Це стосується не тільки гір, а й інших місць, де дорога може привести в болото або непрохідний ліс, наприклад. А ще завжди слід перевіряти автомобільний маршрут на відповідність ПДР. Я сам не раз стикався з ситуаціями, коли карти говорили, що тут повернути можна, але насправді поворот на тому перехресті був заборонений. Природно, сказане стосується не тільки Google Maps .

Сучасні навігаційні технології несуть безсумнівні блага, але сліпо вірити в них не варто. Навіть якщо в самому маршруті немає неточностей, все одно можуть виникати неточності позиціонування або неправильна робота трекінгу. Завжди слідкуйте за тим свої можливості, аналізуйте місцевість, беріть з собою запас води та їжі. А найкраще перед походом ознайомтеся з місцевістю і візьміть з собою старий добрий компас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.