Програми

Експерт розповів, коли краще поставити Windows 7 замість Windows 10

Share

На сьогоднішній день є дві актуальні версії Windows, які варто розглядати – 7-ка і 10-ка. XP вже розглядати не будемо, оскільки вона досить пристойно морально застаріла.

Але і 7-ка теж вже застаріла і новий ноутбук з Windows 7 на борту купити вже просто неможливо.

Виробники комп’ютерів ставлять відразу Windows 10 навіть на дуже слабкі комп’ютери. І люди мучаться з Windows 10, тому що комп’ютер її, за фактом, просто не тягне. Давайте поглянемо на мінімальні системні вимоги Windows 10:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тобто це 1 або 2 гігабайти оперативної пам’яті (в залежності від архітектури CPU (для зовсім древніх 1 Гб)) і процесор не менше 1 ГГц з підтримкою PAE, NX, SSE2 (за фактом, це будь-який процесор випущений за останню 5-річку). Але як показує практика, на комп’ютері з 2х ядерним процесором 1.1 Ггц (наприклад, Celeron N) працювати практично неможливо.

Міняти Windows 10 на Windows 7 потрібно в наступних випадках:

(постараємося не вантажити вас різними термінами і опишемо максимально ємко і просто)

– На комп’ютері стояла Windows 7, ви змінили на Windows 10 і комп’ютер став помітно гальмувати, а також присутні проблеми з драйверами на обладнання.

– Ваш ПК має процесор з частотою менше 2 гігагерц. Тут як би вже варто розуміти, що звичайно «вінда» піде і на одноядерному CPU, але ось тільки потужності процесора вистачить щоб її запустити. Не більше того.

– У вас 1 або 2 гігабайти оперативної пам’яті, а додати немає можливості.

Так, Windows 10 і на 1 гігабайті буде працювати, тільки ось сучасні програми деколи вимагають більше. Якщо буде 7-ка, то хоча б програмам буде легше працювати;

– У вас немає твердотільного жорсткого диска (SSD) і немає можливості його встановити. Різниця в роботі Windows 10 з SSD і без велика – ми навіть не уявляємо як би працювалось зі звичайним жорстким диском.

У старих версій Windows таких проблем немає і вони спритно працюють з HDD. Нагадаємо, що SSD диск в рази швидше працює, ніж HDD.

– Вам не подобається Windows 10 з яких-небудь причин. Але варто розуміти, що 7-ка буде більш вразлива до злому і атак, ніж 10-ка.

Також виробники обладнання для комп’ютерів вже не підтримують Windows 7 і не надають драйверів до цієї системи. Особисто зіткнулися з такою проблемою на зовнішній звуковій карті – у Windows 10 драйвер працює нормально, у Windows 7 рідний драйвер не встановлюється (помилка), а той драйвер, який підібрала 7-ка має рудимент: при прослуховуванні музики чути сильний «цифровий шум».

Варто розуміти, що при встановленні Windows 7 на нове залізо можуть вилізти різні проблеми сумісності: в цьому випадку ми рекомендуємо скористатися англомовними форумами в інтернеті – швидше за все, ваша проблема вже вирішена кимось із любителів. На жаль, перерахувати всілякі проблеми неможливо.

Що робити, якщо не хочеться Windows 7?

Радимо дивитися в бік різних збірок Linux. Це захоплююче і цікаво – можна кастомізувати свій комп’ютер під себе і отримати цікавий досвід з просунутою операційною системою, яка не розрахована на широку аудиторію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S26 може отримати SoC наступного покоління з GPU власної розробки компанії

    Південнокорейський виробничий гігант може відмовитися від співпраці з AMD при випуску своїх майбутніх продуктів, віддавши…

    06.05.2024

    Експерти розповіли, що робити, якщо вилітають додатки на Android

    Близько 70% користувачів смартфонів володіють телефонами на базі Android, і деяких з них дуже дратують…

    05.05.2024

    Опублікували фото фірмових чохлів для Google Pixel 8a

    Інсайдер @evleaks поділився кількома офіційними зображеннями з новими фірмовими чохлами для Google Pixel 8a. У…

    05.05.2024

    Знайдено спосіб повністю і назавжди позбутися реклами у Windows 11

    Розробник Maddy випустив утиліту OFGB (Oh Frick Go Back), ідея якої напрошувалася дуже давно. Вона…

    05.05.2024

    Телевізори Samsung отримують власні ексклюзивні ігри

    На заході IAB NewFronts 2024 компанія Samsung анонсувала дві нові відеоігри для своїх телевізорів, для…

    05.05.2024

    Перераховані основні недоліки смартфонів із вигнутим екраном

    Лише кілька років тому набули популярності телефони з екраном-«водопадом». Проте такі ефектні дисплеї мають певні…

    05.05.2024