Google Chrome стане швидшим, але буде використовувати більше ресурсів

Компанія Google все ще намагається дотримати баланс між швидкістю роботи і ненажерливістю Chrome. Свіже нововведення зробить десктопну версію браузера швидше, проте споживання пам’яті на комп’ютері через це може збільшитися.

В одному з наступних оновлень Chrome з’явиться функція BFCache, завдяки якій браузер буде виробляти кешування відкритої сторінки і збереже її в пам’яті при переході на наступну сторінку. Це потрібно для того, щоб при поверненні сторінка не завантажувалася знову, а відображалася моментально. Те саме стосується при переході вперед, адже в цьому випадку теж відбувається повернення до сторінці, яка вже була завантажена раніше і збереглася в кеші браузера.

Сторінка буде утримуватися в оперативній пам’яті деякий час, проте виконання на ній сценаріїв JavaScript буде заборонено. Це потрібно для того, щоб сайт не виконував у фоновому режимі дії, які приведуть до навантаження на системні ресурси комп’ютера. Очікується, що це нововведення з’явиться в релізной версії Chrome з номером 92. Вже зараз нова функція тестується в збірках Chrome для розробників і експериментаторів в гілках Canary і Dev.

Функція BFCache вже реалізована в мобільній версії Chrome для Android. За даними Google, зараз близько 20 відсотків переходів назад і вперед на сайтах відбуваються миттєво.

Раніше в спробі компанія Google полегшити Chrome і знизити споживання пам’яті, навпаки, зробила так, щоб браузер розвантажував з пам’яті навіть відкриті вкладки. Це виявилося незручно, адже економія виявилася невеликою, а при поверненні сторінка завантажувалася повторно, що забирало час і дратувало користувачів. У веб-магазині Chrome навіть з’явилися розширення, які повертали колишню функціональність – тобто забороняли браузеру вивантажувати з пам’яті відкриті вкладки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.