Ці шкідливі програми були встановлені на Android і iOS мільярд разів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Avast виявила в Play Маркеті і App Store більше двохсот шкідливих додатків із загальним числом установок понад мільярд. Ці додатки відносяться до категорії fleeceware – вони обманним шляхом виманюють гроші у користувачів смартфонів.

Фахівці Avast опублікували повний список шкідливих програм, він дуже великий. Якщо будь-які з цих додатків встановлені у вас, рекомендується негайно видалити їх. Fleeceware-додатки абсолютно марні. Їх єдина мета – приносити надприбутки шахраям.

Принцип шкідливої ​​діяльності всіх цих додатків один і той же – користувачеві пропонується оформити безкоштовний пробний період в будь-якому сервісі, вказавши дані банківської картки, а потім з рахунку списуються гроші, навіть якщо людина скасував підписку і видалив додаток. Далеко не всі будуть розбиратися в нюансах списання і намагатися повернути витрачені кошти, тим більше, що деякі люди навіть не підозрюють, що існує така можливість.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За підрахунками Avast, виявлені шкідливий долаток принесли своїм творцям не менше 400 мільйонів доларів. Ці додатки часто маскуються під найбільш популярні сервіси, на зразок TikTok, Instagram і Snapchat, причому шахраї не соромляться встановлювати величезні ціни на підписку. Наприклад, один з додатків списував по 66 доларів в тиждень, тобто за рік за цю підписку довелося б віддати більше 3400 доларів.

Fleeceware – не вірус в класичному розумінні. Ці програми не містять код, який би визначався антивірусним ПЗ як шкідливий, вони задіють цілком легітимні вбудовані засоби операційних систем, але використовують їх шахрайським способом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.