Вийшла Windows 10 October 2020 Update – розповідаємо про всі нововведення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кілька днів тому Microsoft випустила друге велике оновлення своєї деськтопної системи в 2020 році, 20H2, і воно поступово «прилітає» на ПК користувачів, що працюють на попередній версії, Windows 10 2004 року (або May 2020 Update). Як компанія і обіцяла, великої кількості нововведень немає, і в майбутньому буде виходити тільки один великий апдейт в рік. Але все ж деяка кількість навіть візуальних змін є, і про них ми сьогодні і поговоримо.

Швидка установка October 2020 Update

Ми звикли до того, що кожна нова версія Windows 10 встановлюється по півгодини і з декількома перезавантаженнями? Забудьте, в 20H2 Microsoft вирішила протестувати новий спосіб розгортання великих апдейтів. Він полягає в тому, що всі нові фішки «прилітають» користувачам з різними іншими невеликими оновленнями заздалегідь, і по суті сам осінній апдейт вже є на оновлених ПК з попередньою версією, Windows 10 2004. Microsoft залишається тільки активувати всі нововведення, що зрозуміло займає трохи часу, так що досить велике оновлення на ділі встановлюється дуже швидко.  

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оновлене меню Пуск

Microsoft нарешті позбулася пережитку Windows 8 – квадратних рамок навколо значків додатків в меню Пуск. До того ж злегка змінився дизайн папок:


В цілому можна сказати, що такий зовнішній вигляд виглядає більш свіжо і охайно, проте, як це зазвичай буває, якщо вам подобається старий – повернути його Microsoft не дасть.

Новий Edge Chromium

Якщо в Windows 10 2004 по замовчуванням був класичний Edge на власному движку, а новий на Chromium «прилітав» з апдейтом (і від нього можна було відмовитися), то версія 20H2 поставляється тільки з новим «хромообразним» браузером:


При цьому підтримка класичного Edge закінчена – деякий час він буде отримувати оновлення безпеки на старих версіях Windows 10, але будь-яких функціональних нововведень чекати не варто.

Персоналізована панель задач

За замовчуванням на панелі завдань присутні значки Edge, провідника, Microsoft Store і пошти, проте в 20H2 вона буде підлаштовуватися під вас. Наприклад, якщо ви прив’яжіть смартфон до ПК в додатку «Ваш телефон», то іконка останнього автоматично виявиться на панелі завдань. Аналогічно, якщо ви ввійдете в свій аккаунт Xbox Live, то на панелі з’явиться значок програми Xbox:

Однак не варто боятися, жорсткого нав’язування тут немає: значки зрозуміло можна буде прибрати, та й до того ж така функціональність буде працювати тільки для сценаріїв першого входу в систему. Так що якщо ви не ставите Windows 10 20H2 з нуля, ваша панель задач не зміниться.

Оновлений вигляд повідомлень

Windows 10 вже давно вміє виводити стандартні повідомлення від різних програм у нижній частині екрана, однак до версії 20H2 була деяка проблема: за зовнішнім виглядом часом було неможливо дізнатися, від якої програми воно прийшло. Тепер же Microsoft це виправила, і в заголовку кожного повідомлення пишеться додаток, до якого воно відноситься:


З’явилася можливість швидко скопіювати дані про ПК

Нерідко потрібно передати комусь основні дані про ОС або комп’ютері – наприклад, такі дані часто просить підтримка. І тепер їх можна легко скопіювати в Параметрах> Система> Про програму:


Покращений режим планшета

У загальному і цілому, бум планшетів пройшов – ультрабуки виявилися зручніше. Але все ще Microsoft продовжує випускати цікаві Surface, та й деякі інші виробники також не хочуть повністю відмовлятися від планшетів. Так що не дивно, що в Windows 10 20H2 поліпшили режим для них: наприклад, тепер система «розуміє», що підключена фізична клавіатура, і не буде виводити екранну при натисканні на поле введення, і навпаки.

Також Microsoft прибрала можливість включення «Режиму планшета» з швидких дій для пристроїв, що не володіють сенсорним екраном, щоб їх власники часом не активували непотрібний для їх девайсів GUI.

Виберіть Microsoft Edge з’явилися в меню Alt + Tab

Олди пам’ятають, що давним-давно в Windows з’явився режим багатозадачності Alt + Tab, який дозволяв швидко переміщатися між відкритими програмами. У Windows 10 його замінила більш красива багатозадачність, що викликається по Win + Tab, проте це не означає, що Microsoft закинула оригінальний режим.

Так, в Windows 10 20H2 в ньому тепер можуть відображатися кілька останніх відкритих вкладок з Edge, що дозволяє швидко між ними переміщатися. Якщо вам це не цікаво, то таку фішку можна відключити в Параметрах> Система> Многозадачность:


Управління додатками Android з ПК

Додаток «Ваш телефон» продовжує розвиватися – так, в October 2020 Update з’явилася можливість віддалено запускати і працювати в програмах, встановлених на вашому смартфоні. На жаль, функціонує це поки що лише на останніх Samsung Galaxy S і A, але Microsoft працює над тим, щоб в цей список потрапило більше девайсів.


Плюс такої технології в тому, що кожен додаток з Android запускається на Windows в окремому вікні, і в них нормально працюють миша і клавіатура. Більш того – можна одночасно запустити і взаємодіяти з декількома програмами.

Вибір частоти оновлення екрану

Дуже дивне «нововведення» хоча б тому, що така можливість вже багато версій Windows існує в Панелі управління, нехай і в досить заховав вигляді. Тепер же можна через Параметри> Дисплей> Додаткові параметри дисплея змінити частоту оновлення свого екрану:


По суті це дублює аналогічний функціонал з Панелі управління Nvidia або Центру управління графікою Intel, так що не зовсім зрозуміло, навіщо це було реалізовувати.

Призупинення завантажень при включенні VPN

Корисна функція для тих, у кого трафік VPN лімітний. Однак працює вона тільки в тому випадку, якщо ви включаєте тунель через Параметри системи, і далеко не у всіх програмах (в Edge Chromium працює точно). Будемо сподіватися, що в майбутньому така фіча пошириться і на сторонні клієнти VPN і інші програми з можливістю завантажень.


Менше оновлень

Microsoft продовжує робити оновлення системи менш настирливими і більш рідкісними, щоб не заважати користувачам нормально використовувати ПК. І, починаючи з Windows 10 20H2, накопичувальні оновлення (LCU) і поновлення стека обслуговування (SSU) будуть об’єднуватися в одне накопичувальне щомісячне оновлення. Іншими словами, більше ніяких щотижневих оновлень «по вівторках» не буде. 

На цьому нововведення закінчуються, і більше в цьому році Microsoft не випускатиме функціональних апдейтів. Зате в наступному році нас чекає великий редизайн системи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.