У WhatsApp виявлені додатки для стеження

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У магазинах Google Play і App Store можна виявити велику кількість додатків, які здійснюють стеження за користувачами WhatsApp, повідомляє портал Business Insider .

Ці сервіси використовують функцію месенджера, яка сигналізує про те, що користувач знаходиться в мережі. Як виявилося, навіть з цих, на перший погляд незначних, даних можна зібрати пакет звичок тієї чи іншої людини, якщо проаналізувати його активність протягом декількох тижнів або місяців.

Додатки-шпигуни не можуть отримати доступ до листування користувача або дізнатися, які дані він пересилає, так як не можуть подолати шифрування WhatsApp.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проте використовуючи тільки функцію «онлайн», ці сервіси можуть встановити, в який час людина не спить, а в яке спить. Також можна припустити, з ким він спілкується – зіставивши історію активності у різних користувачів.

Для цього потрібно лише номер телефону користувача.

Таким чином, ці сервіси по суті є версією шпигунського ПЗ, яке спеціально створюють для стеження за іншими людьми. Проте, частина з них на законних підставах поширюється через офіційні магазини.

При цьому творці шпигунських програм навіть не приховують своїх намірів.

«Наш онлайн-чекер для WhatsApp може бути використаний для різних випадків. Наприклад, для стеження за підлітком, який всю ніч базікає з друзями замість того, щоб готуватися до іспитів, або за співробітниками, які проводять в WhatsApp більше часу, ніж потрібно, або навіть за членами вашої сім’ї або друзями, які затівають щось підозріле . Якщо вам потрібна ця інформація, ми готові допомогти » , – йдеться в описі до одного з таких сервісів.

За словами старшого дослідника з ІБ Electronic Frontier Foundation (EFF) Купера Квінтіна, законної причини для використання таких додатків не існує.

«Можна тільки припускати, що може зробити з такою інформацією абьюзер, або роботодавець, які шпигують за працівниками, або хтось із правоохоронних органів, що відслідковує переміщення людей в ході акції протесту» , – заявив Квінтіно.

У прес-службі WhatsApp заявили про те, що такі додатки порушують політику месенджера.

«WhatsApp надає користувачам засоби управління конфіденційністю, щоб захистити їх фото профілю, статус« був сьогодні »і« про себе ». Ми маємо автоматизовані системи захисту від зловживань, які виявляють і запобігають подібну активність з боку додатків, які збирають інформацію про користувачів WhatsApp, і ми постійно працюємо над поліпшенням наших алгоритмів. Ми просимо магазини додатків видалити додатки, які зловживають нашим брендом і порушують наші умови обслуговування », – повідомив представник месенджера.

Повідомляється, що після звернення Business Insider магазин Google Play видалив більшість додатків, які здійснюють шпигунську діяльність. В Apple не відповіли на запит порталу про коментарі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.