88% компаній в країнах СНД зіткнулися з кіберузагрозами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Міжнародна антивірусна компанія Eset провела дослідження про стан інформаційної безпеки в країнах СНД. Участь у ньому взяли 242 респонденти з Казахстану, Узбекистану, Азербайджану, Вірменії та Білорусі – ІТ-директори та системні адміністратори, а також власники бізнесу. За його результатами з’ясувалося, що з різними кіберзагрозами в минулому році зіткнулися 88% компаній.

Серед зовнішніх кіберзагроз лідирує спам-в мультиваріативному опитуванні його обрали 73% респондентів. При цьому найчастіше жертвами спаму ставали компанії Білорусі (83%).

64% підприємств СНД постраждали від шкідливого ПЗ. Даний показник говорить про те, що компанії як і раніше приділяють недостатньо уваги антивірусного захисту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Досить серйозну небезпеку в даний час представляє Корпоративний фішинг. За даними Eset від цього різновиду загроз постраждали 16% компаній в СНД. Найбільш високий показник по СНД – у Вірменії, де цей показник склав 39%.

Поширеною внутрішньою загрозою в компаніях в СНД стали витоки даних (7% респондентів повідомили про навмисні витоки і 23% – Про випадкові). У Казахстані з витоками зіткнулися 49% опитаних.

Найпопулярніший засіб забезпечення ІБ серед компаній СНД-антивірусні рішення (їх відзначили 97% респондентів).

62% стежать за використанням і оновленням ПЗ, 44% забезпечують контроль зовнішніх носіїв, 12% звертаються до сторонніх компаній для аудиту ІТ-безпеки компанії. Слід зазначити, що передача повноважень щодо забезпечення ІБ на аутсорс – один із трендів 2020 р.

З метою посилення інформаційної безпеки 55% компаній планують виділити бюджет на покупку і продовження ПЗ. 24% респондентів вважають за необхідне вкласти кошти в навчання співробітників, оскільки людський фактор в більшості випадків відіграє вирішальну роль (особливо, коли мова йде про фішинг, соціальної інженерії, випадкових витоках інформації).

Примітно, що більше половини респондентів з Узбекистану (53%) повідомили, що їхні підприємства не мають бюджету на ІБ. В Азербайджані такий бюджет відсутній у 37%. В середньому СНД даний показник склав 32%.

З цим може бути пов’язано те, що 9% опитаних вважають стан ІБ незадовільним.

Фахівці рекомендує комплексно підходити до забезпечення безпеки на підприємствах. Необхідно своєчасно оновлювати антивірусне ПЗ, використовувати сучасні бізнес-рішення, а також регулярно проводити навчальні заходи для співробітників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.