Тепер зрозуміло, як Intel опинилася в такій проблемній ситуації

Share

На минулій днями конференції Credit Suisse був присутній генеральний директор Intel Роберт Суон (Robert Swon), якому джерело задав ряд дуже важливих питань. І найцікавіше-отримав на них вельми виразні відповіді.

Перше, що варто відзначити, так це звинувачення глави Intel в бік власної компанії. Суон розповів, що Intel свого часу занадто зациклилася на тому, щоб утримати 90-відсоткову частку на ринку процесорів, яку компанії вдалося зайняти в певний момент часу.

На думку глави процесорного гіганта, замість цього Intel потрібно орієнтуватися на інший показник — 30% всього напівпровідникового ринку. Не секрет, що Intel випускає не тільки процесори, але і прискорювачі обчислень, FPGA, а незабаром повернеться і на ринок GPU. Такий підхід дозволить компанії диверсифікувати бізнес і більше уваги приділяти «непроцессорным» напрямками.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Самий цікавий і важливий питання стосувалося того, як Intel виявилася у своєму поточному стані з ніжною часткою ринку CPU і нездатністю перейти нарешті на новий техпроцес.

Суон, що цікаво, не став викручувати і цілком прямо відповів. Він розповів, що така ситуація склалася з кількох причин. По-перше, це набагато вищий попит на серверному ринку, ніж прогнозувала сама Intel. У 2018 році компанія орієнтувалася на 10-відсоткове зростання продажів в цьому сегменті, а в підсумку продажі зросли на 21%. Це зажадало від компанії перерозподілу виробничих потужностей, через що і з’явився дефіцит мобільних і настільних CPU. По-друге, Intel стала партнером Apple. Ця думка вже колись висловлювалася, але офіційного підтвердження не отримувала. І ось тепер виявилося, що вона була вірна. Нагадаємо, минулого року Apple остаточно посварилася з Qualcomm, і єдиним постачальником модемів для iPhone стала Intel. А модеми вироблялися на тих же лініях, що і CPU. А так як обсяги виробництва iPhone величезні, Intel довелося виділити чимало виробничих потужностей для випуску даної продукції, пожертвувавши обсягами виробництва споживчих CPU.

Ну і третьою причиною стали проблеми з освоєнням 10-нанометрового техпроцесу і, як наслідок, неможливість запропонувати ринку щось дійсно нове. Більш того, глава Intel навіть розкрив причини, за якими перехід на нові норми так затягнувся. Причина проста — переоцінка власних можливостей. Справа в тому, що раніше працював закон Мура передбачає подвоєння кількості транзисторів в CPU кожні два роки. І раніше Intel, як і багатьом іншим, вдавалося дотримуватися цих норм. При переході з 22 нм на 14 нм компанії вдалося досягти коефіцієнта 2,4 (в 2,4 рази збільшити кількість транзисторів). І коли прийшов час думати про перехід з 14 нм на 10 нм, в Intel вирішили, що зможуть домогтися коефіцієнта 2,7. І ось тут почалися проблеми. Суон не уточнив, але можна припустити, що розуміння того, що проблема дуже серйозна, прийшло до Intel занадто пізно.

В результаті тепер ситуація з Intel практично повністю зрозуміла, хоча на те, щоб отримати всю інформацію, знадобилося чимало часу.

Окремо можна відзначити, що Суон пообіцяв семинанометровую продукцію в 2021 році, а на норми 5 нм Intel перейде в 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Андрій Харитоненко

Опублікував
Андрій Харитоненко
Tags: Intelукр
  • Останні записи

    Камера iPhone 16 Pro отримає п’ять основних оновлень, включаючи 6-кратний телеоб’єктив

    Майбутній випуск висококласних флагманів Apple, iPhone 16 Pro і 16 Pro Max, викликає значний ажіотаж,…

    29.04.2024

    Meizu 21 Note з камерою на 50 Мп показали на живих фотографіях

    Незважаючи на заяву компанії Meizu про вихід з бізнесу смартфонів, в мережі з'явився ще один…

    29.04.2024

    “Київстар” змінює тарифи: які будуть оновлені

    Мобільний оператор "Київстар" анонсував зміни у 2-х своїх тарифах. Оновлення стосуються домашнього інтернету в рамках функції Суперсила.…

    29.04.2024

    HTC випустить новий смартфон на Snapdragon 7 Gen 3 (фото)

    Смартфони HTC давно перестали бути масовими, але зникати з ринку не збираються. У Geekbench засвітилася…

    29.04.2024

    iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone

    За чутками, iOS 18 стане найбільшим оновленням для iPhone, в якому Apple інтегрує штучний інтелект…

    29.04.2024

    Розкрито нову інформацію про суперфлагман Samsung Galaxy S25 Ultra

    Інформацією про смартфон поділився мережевий аналітик під псевдонімом Sawyergalox. За словами інсайдера, південнокорейський техногігант вирішив…

    29.04.2024