Тепер зрозуміло, як Intel опинилася в такій проблемній ситуації

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На минулій днями конференції Credit Suisse був присутній генеральний директор Intel Роберт Суон (Robert Swon), якому джерело задав ряд дуже важливих питань. І найцікавіше-отримав на них вельми виразні відповіді.

Перше, що варто відзначити, так це звинувачення глави Intel в бік власної компанії. Суон розповів, що Intel свого часу занадто зациклилася на тому, щоб утримати 90-відсоткову частку на ринку процесорів, яку компанії вдалося зайняти в певний момент часу.

На думку глави процесорного гіганта, замість цього Intel потрібно орієнтуватися на інший показник — 30% всього напівпровідникового ринку. Не секрет, що Intel випускає не тільки процесори, але і прискорювачі обчислень, FPGA, а незабаром повернеться і на ринок GPU. Такий підхід дозволить компанії диверсифікувати бізнес і більше уваги приділяти «непроцессорным» напрямками.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Самий цікавий і важливий питання стосувалося того, як Intel виявилася у своєму поточному стані з ніжною часткою ринку CPU і нездатністю перейти нарешті на новий техпроцес.

Суон, що цікаво, не став викручувати і цілком прямо відповів. Він розповів, що така ситуація склалася з кількох причин. По-перше, це набагато вищий попит на серверному ринку, ніж прогнозувала сама Intel. У 2018 році компанія орієнтувалася на 10-відсоткове зростання продажів в цьому сегменті, а в підсумку продажі зросли на 21%. Це зажадало від компанії перерозподілу виробничих потужностей, через що і з’явився дефіцит мобільних і настільних CPU. По-друге, Intel стала партнером Apple. Ця думка вже колись висловлювалася, але офіційного підтвердження не отримувала. І ось тепер виявилося, що вона була вірна. Нагадаємо, минулого року Apple остаточно посварилася з Qualcomm, і єдиним постачальником модемів для iPhone стала Intel. А модеми вироблялися на тих же лініях, що і CPU. А так як обсяги виробництва iPhone величезні, Intel довелося виділити чимало виробничих потужностей для випуску даної продукції, пожертвувавши обсягами виробництва споживчих CPU.

Ну і третьою причиною стали проблеми з освоєнням 10-нанометрового техпроцесу і, як наслідок, неможливість запропонувати ринку щось дійсно нове. Більш того, глава Intel навіть розкрив причини, за якими перехід на нові норми так затягнувся. Причина проста — переоцінка власних можливостей. Справа в тому, що раніше працював закон Мура передбачає подвоєння кількості транзисторів в CPU кожні два роки. І раніше Intel, як і багатьом іншим, вдавалося дотримуватися цих норм. При переході з 22 нм на 14 нм компанії вдалося досягти коефіцієнта 2,4 (в 2,4 рази збільшити кількість транзисторів). І коли прийшов час думати про перехід з 14 нм на 10 нм, в Intel вирішили, що зможуть домогтися коефіцієнта 2,7. І ось тут почалися проблеми. Суон не уточнив, але можна припустити, що розуміння того, що проблема дуже серйозна, прийшло до Intel занадто пізно.

В результаті тепер ситуація з Intel практично повністю зрозуміла, хоча на те, щоб отримати всю інформацію, знадобилося чимало часу.

Окремо можна відзначити, що Суон пообіцяв семинанометровую продукцію в 2021 році, а на норми 5 нм Intel перейде в 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.