19 вересня — День народження “Смайлика”

19 вересня у світі відзначається День народження “смайлика”.

Щороку 19 вересня відзначається незвичайне свято — День народження доброзичливого електронного символу — День народження “смайлика”.

19 вересня 1982 професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман (Scott E. Fahlman) вперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд — двокрапка, дефіс і заслони дужку, для позначення “усміхненого обличчя” в тексті, який набирається на комп’ютері. Це було серйозним поповненням електронного лексикону.

Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень, яка була прототипом сьогоднішніх форумів і в той час була основним засобом спілкування між співробітниками університету.

Ось його лист:

“19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman 🙂 From: Scott E Fahlman I propose that the following character sequence for joke markers: 🙂 Read it sideways.

Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(“.

Історичним повідомленням передувала довга дискусія, в якій учасники обговорювали питання, які символи варто використовувати для того, щоб показувати, що повідомлення носить гумористичний характер. Потрібно сказати, що повідомлення, в якому вперше був використаний “смайлик” було знайдено лише в 2002 році, в архівах дошки оголошень, які збереглися на плівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.