Сумарне споживання майнінгових ферм вище, ніж у всій Швейцарії

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тема того, що видобуток кріптовалюти в цілому в світі істотно підвищує споживання енергії, піднімалася вже не раз.

Мабуть, на тлі поточної ситуації, коли курс Bitcoin стрімко пішов вгору, цю тему вирішили підняти знову.

Фахівці з Кембриджського університету створили онлайн-інструмент, який дозволяє наочно оцінити сумарні світові витрати енергії на майнінг Bitcoin.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В даний час, якщо вірити цьому інструменту, сумарна потужність всіх майнінгових систем в світі досягає майже 7 ГВт, що дає більше 59 ТВт·год енергоспоживання в рік. Для порівняння, вся Швейцарія споживає 58 ТВт·год. В цілому на частку майнінгових ферм припадає близько 0,21% сумарного світового споживання електроенергії. При цьому трохи неясно, чи враховує платформа виключно видобуток Bitcoin або ж всіх криптовалют скопом.

Варто також відзначити, що показник, який вказаний вище, це щось на зразок середнього арифметичного, адже неможливо підрахувати точне енергоспоживання всіх майнінгових ферм в світі. У підсумку насправді розкид величезний: від 2,6 ГВт і 22 ТВт·год до 21 ГВт і 179 ТВт·год. сторонні дані вказують на річне споживання в 70 ТВт·год.

До речі, видобуток кріптовалюти не тільки вимагає величезних витрат енергії, вона ще й сама неефективна з цієї точки зору. Мережа Bitcoin обробляє менше 100 млн транзакцій в рік, тоді як вся традиційна фінансова мережа — 500 млрд транзакцій. При цьому енергоспоживання мережі Bitcoin вище, ніж у всіх банків разом узятих.

Крім того, має місце і проблема викидів вуглекислого газу. Приблизні підрахунки вказують на те, що майнінг щорічно «виробляє» близько 22 Мт вуглекислого газу, що приблизно можна порівняти з півмільйонним містом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.