Huawei може позбутися не тільки Android, а й власної однокристальної платформи Kirin

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще вчора здавалося, що в ситуації з Huawei настала якась розрядка, коли компанія отримала тимчасову ліцензію на роботу з компаніями США строком на 90 днів. Але сьогодні хмари стали ще гущі, і справа тут вже у відомій британській компанії, яка підпорядковується рішенням із-за океану.

Мова про ARM. Згідно з внутрішнім документом, який опинився в розпорядженні BBC, ARM доручила своїм співробітникам припинити всі активні контракти, а також заморозити незавершені угоди з Huawei та її дочірніми компаніями. Таким чином фірма виконує недавні обмеження торгівлі, прийняті США на адресу Huawei.

Здавалося б, яка справа британській фірмі до війни адміністрації США з Huawei? Все просто. Як відзначають у самій ARM, в продуктах компанії містяться «технології американського походження», отже, на них поширюється заборона адміністрації Трампа.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для самої Huawei таке рішення не обіцяє нічого доброго. Більш того, якщо свою власну операційну систему компанія розробляє вже давно, і зараз може форсувати роботи над нею, так як фахівців і коштів на це у Huawei вистачає, то з апаратними рішеннями для смартфонів все набагато гірше. У всіх масових однокристальних системах для смартфонів використовуються технології ARM, зокрема — CPU ARM Cortex, а в деяких — і GPU ARM Mali. Яскравий тому приклад — однокристальна платформа Huawei Kirin 980, використовувана в тому числі і у новинках Honor 20 і Honor 20. Її центральний процесор включає ядра ARM Cortex-A76 і Cortex-A55, а GPU — 10-ядерний Mali-G76. За використання технологій ARM китайська компанія платить британської ліцензійні відрахування, проте в світлі останніх подій ліцензія може бути відкликана, і тоді незрозуміло, яким чином Huawei буде виходити з положення.

Один неназваний аналітик зізнався BBC, що якщо заборона на ведення Huawei бізнесу з компаніями США стане довгостроковим, то відмова ARM від співпраці стане «непрохідним» ударом по бізнесу Huawei. Він зазначив, що це сильно вплине на здатність фірми розробляти власні чіпи, багато з яких в даний час створені з використанням базової технології ARM, за яку та сплачує ліцензійні відрахування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.