Прорив в астрономії: вчені показали першу в історії фотографію чорної діри

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тиждень тому стало відомо, що астрономи проекту Event Horizon Telescope (EHT) готуються опублікувати першу в світі фотографію чорної діри.

Вчора це фото стало надбанням громадськості. Нижче ви можете бачити цей самий знімок.

Так, він не вражає. Принаймні для тих, хто далекий від астрономії. Якщо ж говорити про складність отримання такої фотографії, це дійсно прорив.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всупереч припущенням, на фото чорна діра не з центру нашої галактики. Астрономи зробили знімок надмасивної чорної діри, розташованої в центрі еліптичної галактики Messier 87 (M 87), розташованої на відстані близько 54 млн світлових років від нас.

Чорна діра в центрі цієї галактики, згідно з розрахунками, має масу в 6,5 млрд мас Сонця. Що стосується розмірів, той самий горизонт подій, що і видно на знімку, має діаметр «всього» близько 40 млрд км.

Нагадаємо, проект Event Horizon Telescope (EHT), завдяки якому і вдалося зробити це вже історичний знімок, являє собою об’єднання безлічі телескопів по всій землі, що дозволяє створити «віртуальний» телескоп «розміром із Землю».

Що цікаво, фактичні спостереження, результат яких ми бачимо на фото, проводилися ще в 2017 році, причому лише протягом одного тижня. Однак в результаті вийшло кілька петабайт даних, обробка яких зайняла багато місяців.

Незабаром до проекту EHT приєднаються ще два телескопа (зараз їх вісім), так що можливості вчених розширяться ще сильніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.