Наступного тижня астрономи покажуть першу в світі фотографію чорної діри

Про чорні діри чули багато людей, але багато з них поняття не має, що це таке. Однак чути – це одне, а бачити – зовсім інше.

На даний момент ніхто не бачив, як виглядає чорна діра, але вже наступного тижня у нас, ймовірно, з’явиться можливість поглянути на цей незвичайний об’єкт.

Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, вже наступного тижня астрономи проекту Event Horizon Telescope (EHT) проведуть прес-конференцію, присвячену «новаторському» досягненню. Всі сторонні ресурси вважають, що нам покажуть першу в світі фотографію чорної діри.

Для початку уточнимо, що сфотографувати саму чорну діру, як об’єкт, неможливо, так як через свої фізичні властивості вона поглинає навіть світло. Однак можна сфотографувати горизонт подій – умовну межу між зовнішнім простором і безпосередньо чорною дірою. У численних фільмах цю межу зазвичай зображують, як щось, що спотворює світло і оперізує саму чорну діру.

Також варто відзначити, що сам проект Event Horizon Telescope (EHT) спочатку створювався для того, щоб сфотографувати чорну діру. Якщо точніше, надмасивну чорну діру, розташовану в центрі нашої галактики — Sagittarius A*.

Сам проект має на увазі об’єднання великого числа телескопів по всьому світу для спостереження об’єкта. Варто відзначити, що мова йде про радіотелескопи, так що картинка, яку нам покажуть наступного тижня, буде отримана не у видимій частині спектра. Сам проект був запущений ще в 2006 році і з тих пір «обростав» все новими телескопами. Однак перший повноцінний «запуск» відбувся лише в квітні 2017 року.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.