Telia тестує перший у світі кінотеатр з трансляцією фільмів по 5G

Індивідуальні користувачі вже мають можливість дивитися потокове відео на екранах смартфонів, використовуючи підключення до мережі. Щоб використовувати цю технологію на великому екрані кінотеатру з високими вимогами до роздільної здатності і якості зображення, необхідно підключення з більшою пропускною здатністю і малими затримками. На думку компанії Odeon, що володіє великою мережею кінотеатрів, і норвезького оператора стільникового зв’язку Telia, на цю роль підходить підключення 5G.

Партнери вже ввели в експлуатацію перший у світі “кінотеатр 5G”. Демонстровані в ньому фільми передаються по мережі 5G.

Спочатку в кінотеатрі Odeon в Осло підключення 5G використовувалося для передачі відео, яке зберігалося на локальний сервер для подальшого відтворення. Зараз демонстрація відео йде «наживо», тобто безпосередньо з мережі.

Як стверджується, нова мережа справляється з покладеним на неї завданням. Таким чином, практично підтверджено, що бездротовий зв’язок 5G з високою пропускною спроможністю може бути життєздатною альтернативою локального сховища навіть в комерційних умовах, де буферизація або погіршення аудіовізуального сприйняття будуть проблемами для сотень глядачів одночасно. У той час як мережі 4G LTE можуть підтримувати нинішні відеопотоки 720p, фільми в кінотеатрах зазвичай демонструються з роздільною здатністю 4K і з набагато меншим стисненням.

Пряма трансляція відео 4K з прийнятною частотою кадрів в тестах Odeon і Telia виконується зі швидкістю 2,2 Гбіт/с, що в 5-20 разів перевищує пропускну здатність типових споживчих мереж 4G. Більш того, цей показник вище, ніж пропускна здатність провідних підключень в кінотеатрі. При цьому обладнання 5G в кінотеатрі не тільки задовольняє власні потреби кінотеатру, але і забезпечує гостьовий доступ до Wi-Fi всередині будівлі. Низькі затримки роблять підключення 5G відповідним не тільки для перегляду фільмів, але і для трансляції подій, що відбуваються в прямому ефірі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.