Вчені NASA більше не намагатимуться відновити зв’язок зі втраченим марсоходом Opportunity

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після дев’яти місяців спроб відновити зв’язок з марсоходом Opportunity вчені припинили ці спроби. Як повідомляється, минулої ночі NASA відправило останню команду апарату, але знову не отримало відповіді.

Нагадаємо, Opportunity замовк у червні минулого року через сильну пилову бурю на Марсі. У марсохода закінчилася енергія, а пил на сонячних панелях не дав можливості її відновити. Вчені сподівалися, що вітер з часом здує пил, але чи то його виявилося занадто багато, чи то у ровера були й інші неполадки.

Незважаючи на те, що для вчених «смерть» Opportunity — велика втрата, марсохід і без того пропрацював на Марсі неймовірну кількість часу. На Червону планету він прибув ще 25 січня 2004 року і був розрахований всього на три місяці роботи. У підсумку апарат пропрацював майже 15 років, у 60 разів перевищивши розрахунковий ресурс. Для порівняння, відправлений на Марс практично одночасно з ним марсохід Spirit також істотно перевищив свій термін служби, але все ж пропрацював «лише» до 2010 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За півтора десятиліття служби Opportunity зробив чимало значущих відкриттів. Наприклад, вперше в історії виявив метеорит на іншій планеті. Але одне з найголовніших досягнень — виявлення доказів існування на Марсі в далекому минулому прісної води, придатної для живих організмів. За весь час на Марсі ровер проїхав близько 45 км.

Зараз на Червоній планеті залишається марсохід Curiosity, який прибув туди в серпні 2012 року. Він також вже давно перевищив передбачуваний термін служби (686 діб).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.