Вчені мають намір зіштовхнути космічний апарат з астероїдом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Серед потенційних сценаріїв всепланетної катастрофи падіння астероїда займає особе місце. Це улюблена тема фантастів, по ній знято безліч фільмів. І незважаючи на те, що за всю історію спостережень ніяких особливо великих тіл на Землю не падало, небезпека менше не стає.

І проблема в тому, що поки неясно, чи зможе людство хоч щось протиставити космічному гостю, якщо з’явиться така необхідність. Є кілька сценаріїв, які вчені та військові розглядають як метод впливу на астероїди. Один з них — зіштовхнути об’єкт з його траєкторії спрямованим ударом.

І якщо раніше можна було лише гадати, наскільки дієвим виявиться такий метод, то незабаром у вчених буде шанс це перевірити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Джерело повідомляє про те, що у NASA є проект під назвою DART (Double Asteroid Redirect Test), який збираються реалізувати в найближчі роки. Це буде перша в історії людства місія з планетарної оборони.

В рамках місії вчені збираються запустити до невеликого астероїда космічний апарат, який на повній швидкості вріжеться в небесне тіло. Результати дозволять зрозуміти, чи має подібний метод будь-якої потенціал або ж варто зосередитися на інших варіантах.

Космічний апарат DART має розміри 12,5 х 2,4 м (з висунутими сонячними панелями) і важить всього близько 500 кг. На тлі своєї мети він виглядає просто дитиною, але він буде рухатися зі швидкістю 6 км/с, так що енергія удару буде досить істотною. У критичній ситуації достатньо буде змінити траєкторію руху астероїда буквально на долі градуса (залежить від відстані до Землі на момент зіткнення), щоб об’єкт пролетів повз.

Метою DART буде астероїд Didymos. Точніше, не він сам, а його невеликий супутник під назвою Didymoon, діаметр якого становить близько 150 м. Вчені переконують, що при будь-якому результаті місії Didymoon не буде загрожувати Землі.

Поки точної дати для старту місії немає, але вчені мають намір реалізувати проект в найближчі пару років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.