Intel у пошуку нової технології

З початку 1980-х років велика частина електроніки покладається на використання технології CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) або КCМОН (комплементарна структура метал-оксид-напівпровідник). Її достоїнства добре відомі, але потенціал наближається до вичерпання по мірі зменшення технологічних норм, невідворотно піднімаючи питання про перехід до іншої технології, здатної забезпечити подальше зниження енергоспоживання, підвищення продуктивності і ступеня інтеграції.

На цьому тижні в журналі Nature була опублікована стаття про логічні пристрої наступного покоління, створених дослідниками з Intel, Каліфорнійського університету в Берклі і Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі. У статті описується магнітоелектричний спін-орбітальний (Meso) логічний пристрій.

На відміну від приладів CMOS, робота яких пов’язана з потоками електронів, принцип роботи приладів MESO заснований на ефекті спін-орбітальної трансдукції, що відбиває зв’язок моменту імпульсу електрона з його лінійним імпульсом, і магнитоелектричним перемиканні. У приладі використовуються новий квантовий матеріал.

Як стверджується, MESO має потенціал зниження напруги в 5 разів і енергії перемикання в 10-30 разів у порівнянні з сучасними логічними ланцюгами, виготовленими за технологією CMOS. За іншою оцінкою, логічні мікросхеми і мікросхеми пам’яті, у яких використовується технологія MESO, перевершать сучасні аналоги, виготовлені за технологією CMOS, в 10-100 разів з енергетичної ефективності і в 5 разів — за ступенем інтеграції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.