Categories: Інше

Легендарній грі Half-Life – 20 років

Share
Час читання: 2 хв.

Учора, 19 дистопада, свій ювілей відзначає гра-легенда, давно перетворилася на справжній феномен, — Half-Life. 20 років тому науково-фантастичний хіт вийшов з-під пера тоді ще маловідомої Valve і поклав початок цілому культу. Не всякій комп’ютерній розвазі вдається прожити настільки довге життя, але і сам бойовик, і його сиквели досі займають уми фанатів. Ентузіасти і зараз створюють моди для оригінального шутера, перепроходять його в сотий раз, мріють про продовження і гостро реагують на будь-яку згадку цифри три. І все це безумство почалося 19 листопада 1998 року.

Half-Life можна по праву назвати одним з найяскравіших дебютів в історії геймдева. Для новоспеченої Valve Software це був перший проект, і він тут же приніс авторам світову славу. Однак шлях до успіху був не з легких, а відносини з видавцями не заладилися: ніхто не вірив у перемогу невідомої команди, що ставить перед собою надмірно амбітні цілі. На щастя, в Майка Харрінгтона і Гейба Ньюелла повірила Sierra On-Line, і справа пішла.

Нині легендарний шутер повинен був вийти роком раніше, щоб конкурувати з Quake II, проте до вересня 1997-го гра залишалася сирою: незважаючи на ряд яскравих винаходів і незвичайних рішень, їй не вистачало цілісності, так що з релізом не стали поспішати. І не прогадали: додатковий рік інтенсивної роботи дозволив довести до розуму справжній хіт. Журналісти розсипалися в похвалах і захоплених відгуках, а геймери проголосували власними гаманцями: до 2008 року було продано 9,3 мільйона копій.

Після оглушливого успіху вихід сіквела був гарантований, і через шість років на світ з’явилася Half-Life 2. Продовження знайшло таку ж загальну любов і обожнювання, шанувальники почали чекати наступної частини — і чекають її досі. Навіть зараз будь-яка згадка цифри три викликає серед користувачів паніку і захоплення, мовляв, “а раптом?”. Але Valve мовчить, а тому за справу беруться найвідданіші фанати і ентузіасти. Їх руками один за іншим виходять моди, що дозволяють зануритися в ностальгічні почуття, ремейки, своєрідні переосмислення класики. Демо одного з них, Black Mesa: Azure Sheep, як раз стало доступно, і це непоганий спосіб труснути старовиною.

Андрій Харитоненко

Опублікував
Андрій Харитоненко
  • Останні записи

    Нова соцмережа в App Store не має жодного живого користувача

    У магазині додатків App Store з'явився новий мобільний додаток SocialAI, який є аналогом X (Twitter).…

    18.09.2024

    Для викрадення паролів з Google Chrome хакери почали застосовувати новий інструмент

    Хакери продовжують вдосконалювати методи викрадення користувацьких даних, і однією з останніх загроз стало шкідливе ПЗ…

    18.09.2024

    Попри оновлення, нова версія ChatGPT o1 допускає базові помилки

    У середині вересня OpenAI представила нову модель штучного інтелекту під назвою o1, раніше відому як…

    18.09.2024

    Перші тести iPhone 16: оцінка продуктивності в іграх і часу автономної роботи

    Apple зняла ембарго на публікацію оглядів нових iPhone, що дало змогу дізнатися більше про новинки.…

    18.09.2024

    Оновлення One UI 6.1.1 від Samsung знову викликало проблеми: камери флагманів Galaxy перестали працювати

    Нещодавно Samsung випустила велике оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23, але вже…

    18.09.2024

    Розчарування від Samsung: ємність батареї Galaxy S25+ залишиться на рівні Galaxy S24+

    За інформацією ресурсу Galaxy Club, новий смартфон Samsung Galaxy S25+, який є другою за вартістю…

    18.09.2024