Чому важливо робити внесок у розвиток IT-спільноти: досвід iOS-інженера Владислава Хамбіра

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Не багато професійних спільнот можуть похвалитися відкритістю інформації та взаємодопомогою. Справи йдуть якраз зовсім навпаки: новачкам доводиться шукати по крихті актуальні дані і самостійно пробиватися кар’єрними сходами. 

Реклама

 

IT-спільнота спочатку пішла іншим шляхом. Багато проєктів, баз даних та мови програмування знаходяться у вільному доступі і будь-хто може ними користуватися та почати заробляти. Чому саме така модель вигідна всім і зрештою принесе користь як програмісту, так і всій спільноті поговорили з iOS-інженером Владиславом Хамбіром. 

Реклама

 

За його плечима понад 9 років досвіду розробки програмного забезпечення, десятки випущенних проєктів у App Store. Та крім своєї кар’єри, він робить внесок у розвиток спільноти: запустив пет-проєкт для студентів-медиків, став автором онлайн-курсу “SwiftUI для кожного”, є контриб’ютором у співтовариство RxSwiftCommunity на Github, а також веде професійний блог.  

Перші кроки у кар’єрі

Усі колись починали — фраза, яка допомагає новачкам не зневірятися, а «мудрим старійшинам» бути більш поблажливими до джунів. Саме в таких умовах можливо створити найшвидше і найефективніше зростання — чи то фахівця чи цілої компанії. 

 

Незважаючи на цілком успішну кар’єру, Владислав не забуває про свої перші кроки в кар’єрі і саме тому всіма силами намагається підтримувати програмістів-початківців. 

 

Владислав постійно прагнув здобувати нові знання і багато займався самостійним навчанням. У той же час він зацікавився діяльністю компанії Apple і вирішив, що там хоче працювати. 

 

У 2020 році він закінчив Національний авіаційний університет за спеціальністю «Комп’ютерні науки», та паралельно з навчанням він працював. Тому до цього часу у нього вже був досвід роботи в Національному банку України як інженер-програміст,  і як інженер з iOS у стартапах. 

 

Після університету обійняв посаду провідного інженера з iOS у SKELAR, а з 2023 року працює головним інженером-програмістом у CapitalOne, McLean. За цей час він пройшов величезний шлях у своїй кар’єрі, але залишився вірним своїм принципам і зміг неодноразово висловити свою необхідність допомоги іншим. 

Розробка pet-проєкту, блог та внесок у IT-освіти

Просте бажання допомогти дружині в підготовці до іспиту обернулося створенням одного з найуспішніших вітчизняних медичних програм MedKrok. З моменту запуску додаток отримав понад 6000 оцінок від студентів, середній бал 4.8 у магазині додатків AppStore, а також посів перше місце у конкурсі «Топ pet-проєктів розробників».

 

Знаючи на власному досвіді як важко новачкові розібратися у величезному потоці інформації, Владислав бере активну участь в освітньому процесі. У 2022 році він став автором курсу на платформі Udemy. Курс присвячений вивченню SwiftUI — інструменту для побудови інтерфейсів користувача в iOS додатках. За 17 лекцій студенти з нуля створюють невеликі проєкти, освоюють основні навички створення UI компонентів, дізнаються про інструменти роботи з ними, вивчають особливості потоку даних та інструменти навігації.

 

Також свої знання він передає через блог, який веде регулярно з 2021 року. Там він докладно розповідає про розробку ПЗ, а саме про те, які технічні навички необхідні для інженера ПЗ, які інструменти найефективніші у розробці, як проходить тестування мобільних додатків та багато іншого. 

 

Блог цінний не лише тим, що розробник ділиться своїм досвідом, а й тим, що за статтями стоїть велика фактологічна база. Наприклад, для статті «Enhancing Mobile App Quality. The Importance of Testing» автор провів ресерч за більш ніж 10 різними проєктами та опитав понад 60 розробників. Пізніше, спираючись на цю статтю, він зміг написати та опублікувати наукову роботу «Automation of mobile application testing processes».

Що далі

Подібний внесок у IT-ком’юніті — ідеальний приклад win-win ситуації. Ділячись знаннями та роблячи безкоштовні проєкти, розробник не лише допомагає розвитку спільноти, а й сам покращує свої навички. Тому Владислав продовжує зростати та навчати нове покоління програмістів. У планах у iOS-інженера стати провідним фахівцем у своїй галузі та стати одним із головних інженерів Apple. 

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ