Інше

Як створити масову розсилку SMS без спаму

Share

У бажанні охопити якнайбільшу аудиторію, розповідаючи про свій продукт чи послуги, можна як отримати нових клієнтів, так і назавжди зіпсувати собі репутацію. Адже масові SMS-розсилки — це не завжди той випадок, коли більше означає краще. Такий потужний спосіб комунікації може так само легко обернутися проти вас. 

Розповідаємо, якою має бути масова розсилка СМС, щоб не лише уникнути блокування мобільними операторами за спам СМС, але й в рази ефективніше досягати своїх цілей. 

А ще  ви дізнаєтеся більше про те, що таке спам-розсилка, й пройдете невеличкий check-up, щоб перевірити себе, чи ви раптом не спамер. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке спам SMS

По той бік будь-якої масової SMS-розсилки — звичайні власники телефонів, тож не зайве подбати про те, як можуть сприймати її отримувачі. Адже розсилка без згоди й інтересу в ній — це звичайний SMS спам. Такий спам може бути різний, мати різну форму й мету: пропонувати товари чи послуги, запрошувати на заходи, просити про підтримку чи допомогу. 

Спам-повідомлення не лише дратують, вони займають місце в пам’яті мобільних телефонів, витрачають заряд батареї й нахабно порушують приватність. 

То як же тоді розповідати про сезонні знижки чи нову колекцію одягу, щоб не перейти межі й не стати нав’язливим спамером?  

Масові розсилки vs спам — в чому різниця?

Головна різниця між масовими розсилками і спамом у тому, що перші базуються на попередній згоді й добровільній підписці отримувача, тоді як спам — на нав’язливості без такої згоди. Від масової розсилки можна відписатися, а від спаму — ні. Або ж отримувач просто не знає, як це зробити. 

Масова СМС розсилка може мати різну мету: інформувати про новинки, акції, спеціальні пропозиції, висловлювати вдячність за купівлю, нагадувати про терміни оплати або доставлення, залучати до участі в програмі лояльності й інше. 

Масова SMS-розсилка цікава отримувачу, якщо вона резонує з його потребами, інтересами й очікуваннями. Тож розсилка буде корисною для бренду і його аудиторії, якщо вона відповідає декільком обов’язковим умовам (обіцяний check-up):

  • користувач погодився отримувати повідомлення від бренду (опт-ін); 
  • користувач може відмовитися від отримання повідомлень у будь-який момент (опт-аут);
  • повідомлення має цінність для отримувача (наприклад, корисна інформація чи порада, знижка, подарунок чи щось інше);
  • повідомлення відповідає інтересам і потребам отримувача (тут важлива сегментація бази контактів і персоналізація SMS);
  • повідомлення надіслане у потрібний час і з потрібною частотою.

Якщо ваша масова SMS-розсилка не виконує цих умов, то вона ідентифікується як спам, що не лише дратує користувачів, але й веде до більш неприємних наслідків для компанії, яка її робить. Серед них:

  • погана репутація бренду й втрата довіри клієнтів,
  • зниження ефективності розсилки та конверсії,
  • скарги від користувачів,
  • блокування номера або розсилки,
  • штрафи або санкції від регуляторних органів.

Спеціальні алгоритми застосунків чи операторів мобільного зв’язку аналізують зміст, частоту й джерело СМС повідомлення на номер  телефону і можуть ідентифікувати вашу SMS-розсилку як спам. В такому разі повідомлення блокується або видаляється з телефона отримувача. Це означає, що ваша SMS-розсилка буде проігнорована чи просто не дійде до своїх адресатів.

Як не перетворити розсилку SMS в спам

Щоб не перетворити розсилку в спам СМС на номер телефону варто  дотримуватись окремих правил і рекомендацій. Також можна застосовувати різноманітні сервіси для розсилок, як SMS Club, з готовими рішеннями й автоматизацією процесів. 

  1. Отримуйте згоду клієнтів на отримання SMS від вас. Використовуйте реєстраційні форми на вашому сайті, у мобільному додатку чи на касових апаратах. Ви також можете отримати такий дозвіл під час оформлення замовлення чи при заповненні форми зворотного зв’язку. Пояснюйте клієнтам, які типи повідомлень і з якою періодичністю вони погоджуються отримувати та як вони можуть скасувати свою згоду на отримання SMS від вас.
  2. Плануйте таймінг розсилки. Надсилайте SMS у той час, коли ваша аудиторія найбільш активна й готова сприймати інформацію з вашого повідомлення. Наприклад, у сервісі SMS Club для автоматизованих SMS-розсилок є можливість налаштувати календар — з годинами, днями й періодичністю розсилки, а час запланованих SMS можна редагувати чи скасовувати. Уникайте ранкових і пізніх годин, а також святкових днів, коли люди відпочивають чи найбільш зайняті своїми справами. Якщо використовуєте розсилки за кордон — пам’ятайте про різні часові пояси.  
  3. Персоналізуйте повідомлення. Звертайтеся до отримувача на ім’я, сегментуйте аудиторію за інтересами, локацією, історією купівлі й взаємодії з вашим брендом. Ви можете скористатися готовими шаблонами повідомлень у тому ж сервісі SMS Club, або підготувати свої. Надсилайте корисну й актуальну інформацію, яка враховує потреби і бажання клієнта. Так ви покажете, що цінуєте кожного отримувача і знаєте його особливості.
  4. Обґрунтовуйте приводи розсилок. Не надсилайте SMS просто так, масова розсилка по СМС буде корисною тільки тоді, коли у вас є щось цікаве і вигідне для вашої аудиторії. Наприклад, новинки, акції, знижки, подарунки, нагадування про замовлення або доставлення тощо. Пояснюйте, чому ви надсилаєте це повідомлення і яка з нього користь для отримувача.
  5. Створюйте привабливий текст. Використовуйте просту і зрозумілу мову, короткі й лаконічні речення й емодзі, щоб підсилити емоційний ефект повідомлення. Інтригуйте й викликайте бажання дізнатися більше або скористатися вашою пропозицією. Використовуйте заголовки, щоб привернути увагу і показати суть повідомлення.
  6. Дотримуйтесь законодавства. Перш ніж надсилати розсилку SMS, переконайтесь, що у вас є дозвіл від кожного отримувача на обробку його персональних даних для поширення маркетингової інформації. Також давайте можливість відмовитися від розсилки за посиланням або кодом для відписки.

Масова розсилка SMS — це простий і дієвий інструмент, який давно використовують як відомі компанії і бренди, так і маленькі інтернет-магазини у своїх маркетингових стратегіях. Тому втрачати таку можливість точно не варто.  Головне — дотримуйтеся рекомендацій і ваші користувачі не шукатимуть способів, як позбутися від смс спаму.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024

    Samsung змінить конструкцію дисплея майбутнього Z Flip 7 і зробить його жорсткішим

    У липні Samsung представить на своєму заході в Парижі нове покоління складних смартфонів - Galaxy…

    18.05.2024