Інше

Що таке скам?

Share

Криптовалюта – це відносно молода розробка, через що стати жертвою скамерів (шахраїв) дуже просто. Без сумнівів, кожен, хто має відношення до крипти, хоч раз зустрічався зі скамом. Можливо, не потрапляв у руки шахраїв, але точно був свідком неправомірних дій. Тому радимо гарно розібратися в цій темі, прочитавши цю статтю від ЦеКрипто.

Пам’ятайте, що найчастіше скамери ловлять користувачів саме на довірі та неуважності. Потрібно не забувати про це, щоб не втратити власні кошти. Авжеж, перші втрати через шахрайство можуть сильно демотивувати та повністю відбити будь-яке бажання продовжувати діло з криптовалютою. Саме для цього й створена ця стаття, яка пояснить, що таке скам та які його види.

Скам – це що?

Скам – це вид афери, через яку користувач, який хоче зробити інвестицію або купити криптовалюту, може втратити власні кошти чи активи. Слово пішло від англійського scam – шахрайство. На жаль, вірогідність повернення коштів внаслідок скаму невелика у порівнянні зі звичними банківськими аферами, бо державні організації або фінансові установи не регулюють дії з криптою, її активи тощо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Види скаму

 

  • Фішинг (спуфінг) – найпопулярніший вид скаму. Його суть у тому, що повідомлення у соціальних мережах чи електронні листи надходять нібито від офіційного джерела (наприклад, від фінансової установи, відомої людини чи вашого знайомого). Часто вони або вимагають від вас оплати за певні послуги, або пропонують отримати подарунок, просто заповнивши “анкету” чи перечисливши гроші “фінансовій установі”. Інколи важко навіть помітити, що цей лист є скамом, бо брехуни якісно їх підробляють. Такі листи часто мають вигляд як надійні та офіційні, але не дайте їхньому зовнішньому вигляду себе ошукати.
  • Схема Понці – вид інвестиційного скаму, суть якого у залученні інвесторів до вкладів у неіснуючий проект або у схему “швидкого збагачення”. Скамери заманюють у цю сферу тих жертв, які хочуть швидко і з мінімальними вкладами отримати прибутки. Зазвичай вони покриваються новими користувачами за рахунок їхніх коштів. Це схоже на фінансову піраміду по типу МММ. Але у кінці жоден не отримує свій вклад: проект закривають, тому й вкладники втрачають свою крипту.
  • Фейкові біржі – скам, за якого інвесторам приходять листи або повідомлення в соцмережах з обіцянками надати доступ до біржі, де зберігаються віртуальні гроші. Але перед цим жертві шахрайству потрібно сплатити грошовий внесок (зазвичай його називають комісією/депозитом). Після того, як людина перекаже кошти на вказаний рахунок, виявиться, що такої біржі не існує й ніколи не було. Гроші повернути неможливо, бо перечислили ви їх з власної волі.
  • Підроблені програми – афера, у якій шахраї за допомогою підробок хочуть отримати ваші особисті дані, дані про крипто гаманець або гроші. Такі додатки часто є двійниками відомих та перевірених крипто програм і навіть можуть бути розташовані в магазинах додатків (App Store, Web Store тощо). Інколи після їх завантаження на пристрої може з’явитися вірус чи інше шкідливе програмне забезпечення. Схожу схему має афера, коли програма пропонує оплатити певну послугу (якої, авжеж, не існує) заради отримання доступу до вашого крипто гаманця.
  • Памп і Дамп (з англ. Pump & Dump – накачати та скинути) – афера, за якої шахраї маніпулюють інформацією про маловідомі криптовалюти. Вони пропонують інвесторам вкладати в невідомі монети, надаючи фейкову інформацію. Схема така: аферисти самі купують активи — заохочують інвесторів купувати — ціна монети починає сильний ріст — аферисти продають власні активи та отримають набагато більший прибуток. Після цього ціна монети очікувано падає, і в інвесторів залишається монета, ціна якої навряд виросте.
  • Фейкові прес-релізи – афера, у якій навіть видатні журналісти чи знаменитості можуть ненавмисно надавати фальшиву інформацію. Це відбувається, бо скамери майстерно вводять в оману таких лідерів думок. Фейкові прес-релізи є частиною Пампу і Дампу, коли шахраї намагаються усіма можливими способами підняти ціну монети. Були вже випадки, коли відомі новинні сайти писали статті про намір відомих компаній використати або купити певну крипту.
  • Фальшиве схвалення знаменитостями – афера, суть якої у викраденні сторінок відомих людей у соціальних мережах. Після цього шахраї викладають пости про необходимо інвестувати в якусь монету чи проект. Часто цей скам є складовою одного зі вказаних вище (наприклад, пампу і дампу).

Якщо ви хочете почати інвестувати та заробити на криптовалюті, почніть із власної безпеки. Буде прикро, якщо втратите пристойний заробіток через дії шахраїв. Більше дізнатися про способи захисту від скаму своїх даних та коштів ви можете на сторінці https://tsecrypto.com/courses.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024

    Як менше користуватися смартфоном: у вчених є відповідь

    Дослідження університету Мічігану показує, що утруднення функцій прокручування і натискання на екрані телефону на 16%…

    15.05.2024

    Чому Apple та Samsung не поспішають впроваджувати швидку зарядку

    У світі технологій, що постійно розвивається, для смартфонів дебати навколо швидкої зарядки посіли центральне місце,…

    15.05.2024

    Windows 11 запише всі дії користувача

    Операційна система Windows 11 тепер записуватиме всі дії користувача. Нову функцію додали в налаштування у…

    15.05.2024

    Xiaomi випустила пилосос із підсвічуванням

    Xiaomi представила у Китаї новий бездротовий пилосос. Mijia Wireless Vacuum Cleaner 2 Dust Display Edition…

    15.05.2024

    Представлений середньобюджетний смартфон Sony Xperia 10 VI

    Компанія Sony представила новий смартфон Xperia 10 VI. Він отримав витягнутий екран із співвідношенням сторін…

    15.05.2024