Чищення інженерних систем, що використовуються для опалювання будівель

Будинок кожної людини складається з різноманітних інженерних конструкцій, котрі необхідні для опалювання. Найбільш розповсюдженими системами для обігріву є димоходи, каміни, твердопаливні котли чи печі. В ході експлуатації дані конструкції часто забруднюються, адже безпосередньо в них або через їх мережу виходять гази, що утворюються через згорання. Відповідно, чищення цих структурних елементів опалювальних систем будинку є надзвичайно важливим.

Техніки чищення конструкцій різняться між собою, а тому кожна потребує відповідних засобів та методів чищення.

  • Чистка димоходу

Якщо людина не боїться висоти, то вона може самостійно очистити димохід. Для очищення димохідної труби Вам потрібно буде придбати в спеціалізованому магазині щітку для димоходу вагою в кілька кілограмів (бажано у формі кулі) та прикріпити до неї сталевий трос, за допомогою якого механічно почистити димохід. Поряд з механічним способом існує також можливість використання спеціальних засобів, котрі можна залити в трубу димоходу.

  • Чистка каміна

Чищення цієї інженерної споруди є набагато простішим, ніж попередньої. Як правило каміни чистять хоча б раз на тиждень для того, щоб продукти згорання не потрапляли в повітря приміщення. При очищенні топки каміна потрібно видалити всі залишки від попереднього горіння (до речі, їх можна спалити ще один раз).

Скло в каміні можна мити водою з миючим засобом. Корисними будуть і спеціальні засоби для очищення камінного скла – вони розчиняють кіптяви і частинки смол. Гарним варіантом стануть спреї, які не стікають по поверхні камінного скла, а розм’якшують засохлий бруд.

  • Чистка твердопаливних котлів

Якщо у нас є вугільний котел, то в обов’язковому порядку потрібно буде спорожнити та очистити паливну місткість від пилу та осаду. Також корисно очистити механізм подачі палива, наприклад гвинт або інший елемент подачі палива.

Самі регулятори заповнені синтетичним маслом в кількості, призначеній на весь термін служби, тому вимагають лише зовнішнього очищення, для чого можна використовувати суху ганчірку. Категорично не слід використовувати розчинники, оскільки вони можуть серйозно пошкодити ущільнювальні кільця та прокладки. При технічному обслуговуванні також слід очистити люк димоходу, в якому накопичуються продукти згоряння, і трубу, яка з’єднує котел з димоходом.

  • Чистка печі (грубки)

Як і в попередніх випадках чистка грубки може відбуватися механічно та за допомогою спеціальних засобів. Існують також хімічні речовини, котрі додаються, котрі насипають на деревину при кожній третій-четвертій топці.

Підсумовуючи можна сказати, що чищення інженерних систем опалювання будинку є надзвичайно важливою справою, адже впливає не тільки на якість обігріву, але й на здоров’я та самопочуття оточуючих. Якщо в якомусь з випадків Ви не можете здійснити очищування самостійно, то Вам у цьому радо допоможуть відповідні спеціалісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.