Новини України та Світу

Компанія OpenAI заявила про понад 20 випадків використання ChatGPT у кібератаках

Share
Час читання: 2 хв.

OpenAI повідомила про більш ніж двадцять кібератак, створених за допомогою їхньої генеративної моделі штучного інтелекту ChatGPT. У звіті підтверджується, що ШІ використовувався для цільових фішингових атак, розробки та налагодження шкідливого ПЗ, а також інших зловмисних дій.

Що відомо

Першу з двох підтверджених атак було зареєстровано аналітиками Cisco Talos у листопаді 2024 року. Китайські хакери використовували ChatGPT для проведення фішингової кампанії під назвою SweetSpecter. Атака включала відправку ZIP-файлу зі шкідливим вмістом; при його завантаженні та відкритті на системі користувача запускався ланцюжок дій для зараження системи. OpenAI виявила, що «SweetSpecter» був створений за допомогою декількох облікових записів, що використовують ChatGPT для розробки скриптів та виявлення вразливостей за допомогою інструментів на основі великих мовних моделей.

Друга кібератака з використанням ШІ була проведена іранським угрупуванням під назвою « CyberAv3ngers » . Хакери використовували ChatGPT для експлуатації вразливостей та крадіжки паролів користувачів з комп’ютерів на базі MacOS. Третя атака, очолювана іншою іранською «Storm-0817», була спрямована на розробку шкідливого програмного забезпечення для Android за допомогою ChatGPT. Їх вірус збирав списки контактів, витягував журнали дзвінків та історію браузера, отримував точне розташування пристрою та мав доступ до файлів на заражених пристроях.

Хоча всі ці атаки використовували існуючі методи розробки шкідливого ПЗ, у звіті зазначається, що немає вказівок на те, що ChatGPT створив нові програми. Тим не менш, ці випадки демонструють, наскільки легко зловмисники можуть обдурити генеративні сервіси ШІ для створення інструментів для атак.

OpenAI заявила, що продовжить удосконалювати свій ШІ, щоб запобігти використанню подібних методів. В даний час компанія працює з внутрішніми командами з безпеки та обіцяє продовжувати ділитися своїми висновками з колегами з індустрії та дослідницькою спільнотою, щоб запобігти повторенню подібних ситуацій.

Компанія також наголосила на важливості того, щоб інші великі гравці з власними платформами генеративного ШІ впроваджували заходи захисту для запобігання подібним атакам. Усвідомлюючи складність запобігання таким інцидентам, компанії мають впроваджувати превентивні заходи, а не усувати наслідки після факту.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Які моделі навушників AirPods існують і в чому різниця

    Перші бездротові навушники AirPods були випущені у 2016 році. З того часу Apple випустила ще…

    13.10.2024

    Oppo представила смартфон середнього класу із потужним процесором

    Oppo представила в Китаї новий смартфон K12 Plus, орієнтований на тривалу автономну роботу. Пристрій оснащений…

    13.10.2024

    Розумні окуляри Apple та AirPods з камерами можуть з’явитися у 2027 році

    Легендарні розумні окуляри Apple, про які давно ходять чутки, все ще можуть побачити світло, і…

    13.10.2024

    Xiaomi готує до випуску Smart Band 9 Pro

    Xiaomi вже працює над Smart Band 9 Pro, новою версією свого популярного фітнес-трекера. Неофіційні рендери,…

    13.10.2024

    У коді бета-версії iOS 18.2 виявлено нові ШІ-функції Apple

    Apple готується до впровадження двох нових функцій Apple Intelligence у майбутній бета-версії iOS 18.2, як…

    13.10.2024

    Xiaomi 15 Pro був помічений у руках віце-президента компанії Ван Сяояня

    Xiaomi ще не зробила публічного оголошення про нові смартфони, проте недавні витоки надали можливість побачити…

    13.10.2024