Попри оновлення, нова версія ChatGPT o1 допускає базові помилки

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

У середині вересня OpenAI представила нову модель штучного інтелекту під назвою o1, раніше відому як Strawberry. Цей чат-бот розроблений для вирішення складних завдань у галузях фізики, хімії та біології, наближаючи його здатність до людського мислення.

Реклама

Попри досягнення, нова GPT-модель все ще припускається простих помилок. За даними OpenAI, ця версія продемонструвала рівень продуктивності, порівняний з аспірантом, у складних тестах. Проте з простими завданнями ШІ все ще має труднощі.

Наприклад, Матьє Ашер з Insa Rennes у Франції поділився на платформі X, що GPT-o1 робить нелогічні ходи у шахових головоломках, повторюючи типові помилки, вже відомі з GPT-4o та GPT-3.5. У шаховій позиції на четвертому ході ферзь робить неправильний хід на f7. Дослідник повторив експеримент п’ять разів, і результат був аналогічний.

Також інший дослідник, Колін Фрейзер, перевірив здатність моделі вирішувати прості логічні задачі, такі як питання про кількість переходів пастуха через річку з трьома вівцями. Чат-бот o1 дав неправильну відповідь.

Штучний інтелект Навид Могаддам знайшов ще одну типову помилку: якщо запитати, скільки разів буква “R” зустрічається у слові “Strawberry”, GPT-o1 дає неправильну відповідь, стверджуючи, що дві букви, замість трьох.

На цей момент GPT-o1 є тестовою версією, доступною лише для платних користувачів, і OpenAI визнала, що вона все ще на ранній стадії розвитку. Модель має недоліки в текстовій та графічній обробці, а також у відповідях на питання про актуальні події.

OpenAI обіцяє регулярні оновлення та значні покращення в майбутніх версіях. Дослідник Ноам Браун вважає, що в перспективі моделі ШІ можуть обмірковувати відповіді тижнями, що потенційно приведе до наукових проривів. Однак критики, такі як Гері Маркус, наголошують, що перед ШІ ще довгий шлях до досягнення справжніх революцій.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ