Енергетики радять селитися поряд з АЕС, інакше зима буде тяжкою. Відключення почастішають

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Енергосистема України після нещодавніх атак опинилася у критичному стані, і зараз вона навряд чи зможе витримати зимовий сезон. Енергетики попереджають, що тепер кожен регіон відповідатиме за себе: там, де буде електрика, буде й тепло. Деякі експерти навіть радять переселятися ближче до діючих АЕС, оскільки вони ймовірно залишаться недоторканими до останнього.

Реклама

Ризик повного блекауту

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко застерігає, що якщо російські війська зруйнують хоча б одну високовольтну підстанцію на атомній електростанції під час морозів, то на Україну чекає повний блекаут.

«Основна вразливість енергетичних об’єктів України — це відсутність належного захисту високовольтних підстанцій на АЕС, які відповідають за постачання електроенергії. Якщо хоча б одну підстанцію пошкодять у морози або дві у теплішу погоду, нас очікує масштабне відключення електрики», — пояснює Харченко.

Відключення на 8-10 годин, навіть без нових атак

За словами Харченка, навіть якщо нових масованих атак не буде, зимові відключення електроенергії триватимуть 8-10 годин на добу через дефіцит потужностей.

«Через брак генеруючих потужностей нам доведеться стикнутися з обмеженнями тривалістю 8-10 годин на добу. Це станеться навіть за відсутності нових атак, особливо при температурі -10°C і нижче», — зазначив він.

На даний момент понад половину енергопотужностей України вже виведено з ладу. Базовий прогноз передбачає відключення електрики на пів дня, що призведе до перебоїв зі зв’язком, водопостачанням, а також проблем у бізнесі та загроз у сфері продовольства і здоров’я. Очікується, що ситуація з опаленням буде не менш складною, і майбутня зима стане важким випробуванням для українців.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ