Українські оператори змінили графік інтернет-доступу під час відключень електроенергії

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Київстару, lifecell та Vodafone зобов’язали забезпечувати 10 годин роботи мережі без електропостачання, що раніше становило 4 години. Про це повідомили в Мінреінтеграції, зазначивши, що відповідне рішення ухвалив Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій.

Реклама

До 1 жовтня 2024 року не менше ніж 60% базових станцій операторів повинні бути оснащені автономним резервним живленням для забезпечення зазначеного періоду автономної дії. До кінця січня 2025 року таке живлення повинні мати всі базові станції.

“Забезпечення безперебійного енергоживлення базових станцій мобільного зв’язку передбачено Планом першочергових заходів щодо стабілізації життєзабезпечення населення на територіях, де ведуться бойові дії”, – йдеться в повідомленні.

Навіть під час відключень електроенергії можна залишатися на зв’язку, зокрема, використовуючи оптоволоконну технологію xPON. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що xPON вимагає менше енергії для підтримки роботи інтернет-мереж під час відключень. Більшість провайдерів, які використовують цю технологію, можуть забезпечити послуги протягом 72 годин без енергопостачання. Наприклад, у Харківській області в перші три дні знеструмлення в березні 99% користувачів із технологією xPON мали безперебійний доступ до інтернету.

Реклама

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в певних районах України електроенергію не відключатимуть. Це стосується населених пунктів та об’єктів, розташованих за 20 кілометрів від прифронтової зони та у 20-кілометровій зоні від кордону з Росією та Білоруссю. Крім того, буде вдосконалено алгоритм, що забезпечить рівномірну черговість і тривалість відключень по всій країні, зробивши їх справедливішими.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ