США працюють над створенням бюджетних ракет ERAM для України

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

З розвитком бойових дій в Україні, країна вказує на необхідність ударних боєприпасів підвищеної дальності дії ERAM (Extended Range Attack Munition), проте Захід визнає обмежену доступність такої зброї. У цих умовах Сполучені Штати вирішили розробити новий дешевий, серійний, високоточний авіаційний боєприпас з дальністю дії 400 км для України. Про це стало відомо із запиту пропозицій (RFP) від Управління озброєнь LCMC (Центр управління життєвим циклом) ВПС США, який має намір профінансувати початкову фазу розробки цього боєприпасу під назвою ERAM.

Реклама

Проект ERAM не є новим, адже ВПС США вже згадували про нього раніше цього року у запиті інформації RFI. Після цього оголошення ВПС отримали пропозиції від 16 компаній та розпочали відбір найкращих з них за технічними та фінансовими критеріями.

Згідно з документами RFI, ERAM повинен мати вагу 500 фунтів (227 кг), бути здатним до вибухової дії осколкового та обмеженого проникнення, а також мати різні варіанти підривника. Боєприпас повинен мати дальність дії не менше 463 км та швидкість не менше 0,6 Маха. Навігаційна система має працювати в умовах погіршення якості GPS з точністю CEP (кругова ймовірна помилка) до 10 м.

Реклама

Особливо важливою вимогою є можливість швидкого збільшення виробництва до понад 1000 одиниць боєприпасів на рік протягом 24 місяців після підписання контракту.

Серед можливих пропозицій є модифікація Boeing високоточних бомб Joint Direct Attack Munition (JDAM), яка може бути перетворена на міні-крилату ракету з вартістю від 25 000 до 30 000 доларів. Іншою можливою програмою є Grey Wolf, експериментальна недорога крилата ракета, або MACE (Multi-mission Affordable Capacity Effector) від ВМС США, яка також орієнтується на економічну протикорабельну зброю повітряного базування.

Потреба ERAM в Україні обумовлена успішним застосуванням Росією засобів РЕБ, які знижують ефективність багатьох західних озброєнь. Велика кількість доступної зброї за низьких витрат є ключовим фактором у новому типі ведення війни, і такі програми, як MACE, Grey Wolf, та ERAM, свідчать про перехід Заходу до виробництва масштабованих і доступних боєприпасів, що можуть протистояти більшим і дорогим передовим системам, пропонуючи асиметричну перевагу.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ