Глобальний ринок смартфонів зіткнувся з перенасиченням

Час читання: 2 хв.

Через агресивні бізнес-стратегії виробників смартфонів ринок зіткнувся з надвиробництвом. Незважаючи на зростання поставок смартфонів у першому кварталі, аналітики прогнозують зниження на 5-10% у другому кварталі.

Реклама

Глобальне виробництво смартфонів у першому кварталі досягло 296 мільйонів одиниць, що на 18,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте експерти з TrendForce прогнозують спад у другому кварталі через накопичення надлишкових запасів та зниження споживчого попиту. Аналітики не очікують поліпшення ситуації у другому кварталі та прогнозують зниження виробництва на 5-10% порівняно з першим кварталом через слабкий споживчий попит на тлі високої інфляції та геополітичної напруженості.

У першому кварталі лідерами за часткою ринку стали Samsung (20,1%), Apple (16,2%), Xiaomi (13,9%), OPPO (11,4%), Transsion (10,1%) та Vivo ( 7,3%). Ці шість компаній контролюють близько 80% світового ринку смартфонів.

Samsung випустила 59,5 млн. смартфонів у першому кварталі. З них 22,5% припали на флагманську серію Galaxy S24 — ажіотажем довкола штучного інтелекту стимулював попит на ці смартфони. Однак через слабкі продажі смартфонів серії Galaxy А очікується падіння виробництва більш ніж на 10% у другому кварталі.

Apple спад продажів у Китаї призвів до зниження виробництва до 47,9 млн штук, що відповідає падінню на 39% порівняно з попереднім кварталом. Очікується подальше падіння приблизно на 10% у 2 кварталі, що є періодом оновлення лінійки продуктів.

Xiaomi подолала минулорічні проблеми з високим рівнем запасів і наростила виробництво до 41,1 млн. штук, посівши 3 місце за часткою ринку. Компанія планує зберегти цей рівень і у другому кварталі. У Oppo спад продажів у Китаї через конкуренцію з Honor позначився на результатах, незважаючи на невелике зростання на ринках, що розвиваються. Компанія планує зберегти рівень виробництва за підсумками 2 кварталу на рівні 1 кварталу.

Transsion, що володіє брендами Tecno, Infinix і Itel, добилася вражаючого 50% зростання виробництва в річному порівнянні до 29,8 млн штук, зайнявши 5 місце в світі. Однак через накопичення запасів очікується послідовне зниження виробництва щонайменше на 15% у 2 кварталі. Vivo випустила 21,7 млн. смартфонів за перший квартал, що забезпечило компанії шосте місце за часткою ринку. Vivo планує зберегти рівень виробництва у другому кварталі за рахунок розширення флагманської лінійки.

Загалом аналітики TrendForce прогнозують уповільнення зростання виробництва смартфонів найближчим часом на тлі економічної невизначеності та перенасичення ринків. Компанії змушені коригувати плани та знижувати випуск, щоб уникнути надмірного накопичення товарних запасів.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.