Вчені створили найтоншу лінзу у світі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Співробітники університетів Стенфорда та Амстердама представили найтоншу лінзу у світі. Її товщина сягає лише трьох атомів. Попереднього рекорду було досягнуто в 2016 році, коли вчені створили лінзу товщиною 6,3 нм, що в десять разів більше за нову розробку.

Реклама

Найчастіше лінзи виготовляються із вигнутого скла або прозорих матеріалів на кшталт гідрогелів у разі контактних лінз. Сьогодні вченим вдалося досягти товщини такого елемента не більше 0,3 нм. Лінза складається з кілець дисульфіду вольфраму, що поглинають червоне світло і повторно випромінюють його у фокусну точку на відстані 1 мм від поверхні.

Технологія працює завдяки формуванню короткоживучих квазічастинок під назвою «екситонами», здатних розпадатися та випромінювати світло. Оскільки він вибірково фокусує червоне світло, то інші хвилі фактично проходять крізь нього без змін.

Нові лінзи можна використовувати у додатках, які вимагають використання невеликого спектра світла для збирання інформації. Технологія ідеально підійде для інтеграції до окулярів доповненої реальності. Тепер вчені мають намір використати методику для створення надтонких прозорих поверхонь.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ