Новини України та Світу

Співробітники OpenAI попередили про небезпеки просунутого ШІ

Share
Час читання: 2 хв.

Кілька нинішніх і колишніх співробітників OpenAI і Google DeepMind виступили з відкритим листом, у якому попереджають про небезпеки просунутого ШІ та відсутність контролю за компаніями, що працюють над ШІ-технологіями.

На думку співробітників, розвиток ШІ несе в собі низку ризиків, включно з подальшим укоріненням наявної у світі нерівності, маніпуляціями і дезінформацією, а також втратою контролю над автономними ШІ-системами, що, як ідеться в листі, може призвести до вимирання людства.

Компанії, що займаються розробкою штучного інтелекту, мають “сильні фінансові стимули” для того, щоб продовжувати розробку і не ділитися інформацією про заходи захисту та рівень ризику.

“Ми не думаємо, що на них можна покластися в тому, що вони будуть ділитися нею добровільно”, – наголошується в листі, в якому йдеться про те, що нинішні і колишні співробітники повинні висловити свою думку.

Співробітники в кінцевому підсумку закликають компанії, що займаються розробкою штучного інтелекту, забезпечити надійний захист джерел, що розкривають інформацію про ризики, пов’язані зі штучним інтелектом:

  • Уникайте створення або примусового виконання угод, що перешкоджають критиці щодо проблем, пов’язаних із ризиками.
  • Запропонуйте співробітникам перевірений анонімний процес, що дає змогу донести інформацію про пов’язані з ризиками проблеми до ради директорів, регулювальних органів і незалежних організацій, які мають відповідний досвід.
  • Підтримуйте культуру відкритої критики, що дозволяє співробітникам висловлювати громадськості, раді директорів, регулювальним органам тощо побоювання, пов’язані з ризиками, що стосуються технологій, за умови захисту комерційної таємниці.
  • Не допускайте репресій щодо співробітників, які публічно діляться конфіденційною інформацією, пов’язаною з ризиками, після того як інші процеси не дали результатів.

Лист підписали 13 осіб, зокрема сім колишніх співробітників OpenAI, чотири нинішніх, один колишній співробітник Google DeepMind і ще один чинний співробітник Google DeepMind. OpenAI погрожує працівникам втратою їхньої пайової участі за висловлювання, а також змушує їх підписувати “драконівські” NDA, які перешкоджають критиці на адресу компанії.

Лист з’явився в той момент, як Apple готується анонсувати безліч функцій, заснованих на штучному інтелекті, в iOS 18 та інших оновленнях програмного забезпечення найближчого понеділка. компанія працює над власними функціями штучного інтелекту, які будуть вбудовані в додатки по всій операційній системі, а також уклала угоду з OpenAI для інтеграції функцій ChatGPT в iOS 18.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: OpenAI
  • Останні записи

    Apple оголосила про масове виробництво 100 мільйонів чіпів A18 для серії iPhone 16

    Apple оголосила про початок масового виробництва до 100 мільйонів чіпів A18, передбачаючи великий попит на…

    04.07.2024

    OnePlus розкриває дату анонсу Nord 4 та майбутніх новинок

    Компанія OnePlus опублікувала офіційний тизер, присвячений майбутньому заходу з запуску нових продуктів, що відбудеться 16…

    04.07.2024

    Анонсовано Nokia 105 (2024): кнопковий телефон з автономністю до 18 днів

    Компанія HMD представила нову модель під брендом Nokia – кнопковий телефон Nokia 105 (2024). Цей…

    04.07.2024

    Основні помилки при заряджанні зарядних станцій, які можуть призвести до трагічних наслідків

    Під час масових відключень електроенергії портативні зарядні станції стали важливою частиною повсякденного життя українців, дозволяючи…

    03.07.2024

    Перегляд відео під час заряджання смартфона: ризики та небезпеки

    Високі температури можуть негативно вплинути на роботу смартфона, попереджає експерт. Він зазначив, що за таких…

    03.07.2024

    3 мільйони додатків для iPhone та iPad можуть бути небезпечними

    На кожній своїй презентації Apple не втрачає можливості заявити про безпеку своїх гаджетів, але в…

    03.07.2024