Реальна причина появи ПК Copilot+ виходить далеко за межі простого штучного інтелекту

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

У ПК Copilot+ від Microsoft залежить не лише ШІ. Хоча штучний інтелект – це нинішнє слово, що “дзижчить” в технологічній індустрії, прагнення Microsoft до нової ери ПК пов’язане не тільки зі зниженням продажів ПК за останні кілька років, але і з десятирічним прагненням Microsoft добитися працездатності Windows на ARM.

Реклама

Враховуючи, що відбувається так багато всього, мені стало цікаво, якою є реальна причина та мотивація переходу Microsoft. ПК Copilot+ – це нова категорія пристроїв, які так оснащені деякими функціями штучного інтелекту, але я переконаний, що цей перехід може мати більше спільного з вирішенням проблеми стагнації ринку ноутбуків з Windows, ніж просто зі штучним інтелектом.

Просте запитання

Я знаю, це звучить дико, що технологічний анонс у 2024 році не буде присвячений виключно ШІ, але запитайте себе: Навіщо мені потрібен ПК Copilot+, щоб отримати доступ до нових функцій ШІ від Microsoft? Якщо прислухатися до думки Microsoft, це зводиться до апаратним вимогам ПК Copilot+. Для того щоб стати частиною клубу крутих хлопців, ПК повинен мати блок нейронної обробки (NPU) з потужністю не менше 40 тера операцій на секунду (TOPS).

Отримайте Microsoft Office для Windows/Mac за 25 доларів.

Це дуже багато порівняно з тим, що ми бачили й досі. NPU Intel Meteor Lake здатний лише на 10 TOPS, а чіпи AMD Ryzen 8040 – на 16 TOPS. Snapdragon X Elite забезпечує 45 TOPS, а майбутні процесори Intel Lunar Lake – понад 40 TOPS. На думку Microsoft, ця ключова відмінність ПК Copilot+.

Є лише одна невелика проблема: Вам не потрібний NPU для додатків штучного інтелекту. Ви можете використовувати свою відеокарту, і вона набагато потужніша, ніж NPU. Nvidia стверджує, що її відеокарти поточного покоління пропонують від 200 TOPS у найдешевшому варіанті до 1 300 TOPS у найдорожчому, і це як у настільних комп’ютерах, так і ноутбуках.

Я не займаюся астротурфізмом на користь Nvidia – вона багато робила для цього напередодні презентації Copilot+, але це цілком закономірне питання. Якщо у вас вже є ПК з обчислювальними потужностями ШІ, які потрібні Microsoft, чому ви не можете їх використовувати? У цьому контексті настання ери ПК зі штучним інтелектом виглядає не стільки як ідея ШІ, скільки як продаж нових ноутбуків.

І це здається ключовою частиною стратегії Copilot від Microsoft.

Прагнути вгору

ПК продаються не дуже добре. Після бурхливого зростання у 2020 та 2021 роках з цілком очевидних причин ринок ПК значно сповільнився у наступні роки. Це не дивно, але перспективи продажу ПК, як і раніше, похмурі. За попередніми даними Gartner, за минулий рік було поставлено 241,8 мільйонів ПК, що є найнижчим показником з 2006 року.

Microsoft займає лише невелику частину ринку ПК завдяки своїм пристроям Surface, але збільшення кількості ноутбуків, що поставляються – особливо з встановленою Windows – все одно є хорошим фактором для корпорації. Додайте до цього жорстку конкуренцію з боку ноутбуків Apple серії M, таких як MacBook Air, і більше десяти років спроб змусити інструкції ARM працювати у Windows, і Copilot+ з’явиться явний стимул до успіху.

За допомогою Copilot+ Microsoft може звести зірки докупи. Тепер у нас є чіп Snapdragon X Elite, який використовує інструкції ARM, для роботи програм штучного інтелекту, збільшення часу автономної роботи та конкурентоспроможної продуктивності. А Microsoft може використовувати цей чіп для просування своїх ідей в області ІІ. Це чудовий план, і Microsoft, ймовірно, допоможе продати багато ноутбуків у процесі. Але я не впевнений, що це дозволить залучити до використання ІІ більшу частину користувачів Windows.

Вже є побоювання щодо конфіденційності Copilot+, а також безліч питань про те, як ПК зі штучним інтелектом працюватиме на практиці. Обмежуючи Copilot+ невеликим набором пристроїв, незважаючи на те, що існують інші ПК з апаратним забезпеченням ШІ, Microsoft уповільнює темпи, в яких користувачі зможуть випробувати можливості ШІ на вашому комп’ютері.

Не схоже, що це постійне рішення. Такі функції, як Recall, знаходяться на стадії бета-тестування, і Microsoft каже, що вони будуть доступні через оновлення Windows для користувачів із сумісним обладнанням. Однак, терміни цього не називаються. Якщо у вас вже є потужний графічний процесор або ви купили один із десятків “комп’ютерів зі штучним інтелектом”, які ми бачили минулого року, вам доведеться знову купувати новий ноутбук, щоб побачити, що справді може запропонувати ера штучного інтелекту.

У невизначеності

Зрештою, ваги між апаратним та програмним забезпеченням, сумісним з ШІ, прийдуть у рівновагу. Користувачі, звичайно, перейдуть на пристрої з NPU, і вони стануть потужнішими, а Microsoft почне розповсюджувати свої функції ІІ на ширшу аудиторію користувачів. Проте зараз ми застрягли у невизначеності.

Copilot+, у тому вигляді, в якому він зараз знаходиться, це не просто ШІ. Це точка перегину для ARM в Windows і ключовий момент для зниження продажів ноутбуків за останні кілька років. Час покаже, чи виправдаються ці два пункти, але поки що очевидно, що амбіції Microsoft щодо Copilot+ більше, ніж кілька нових функцій ШІ.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ