Пам’ять DDR6 буде вдвічі швидше за найшвидші модулі DDR5

Час читання: 2 хв.
Пам'ять DDR6 буде вдвічі швидше за найшвидші модулі DDR5

Пам’ять стандарту DDR5 була випущена в 2020 році, але DDR4, як і раніше, можна використовувати з новими моделями процесорів і материнських плат. Тим часом, JEDEC вже працює над наступною версією технології пам’яті для ПК, яка має стати значним кроком вперед, якщо нещодавні чутки підтвердяться.

Реклама

Модулі оперативної пам’яті DDR6 зазнають значних внутрішніх змін, що забезпечують безпрецедентну швидкість. Згідно з презентацією виробника контролерів оперативної пам’яті Synopsys, що недавно просочилася, модулі DDR6 дебютують зі швидкістю 8,8 Гбіт/с і в кінцевому підсумку можуть досягти швидкості 17600 МТ/с, потенційно розширюючись до теоретичної межі в 21000 МТ/с.

Найшвидші модулі DDR5 для настільних ПК, доступні в даний час, забезпечують швидкість передачі даних 8400 МТ/с (DDR5-8400), щоправда, у майбутньому очікуються швидші модулі. Презентація JEDEC, опублікована користувачем Darkmont, підтверджує, що організація працює над DDR6, але вона все ще має зробити вибір між режимами сигналізації PAM або NRZ.

Чіпи DDR6 будуть працювати інакше, ніж попередні покоління, використовуючи два 12-бітові канали даних замість традиційних 16-бітових каналів на модуль. Хоча канали передачі будуть вже, модулі DDR6 працюватимуть швидше, наприклад, один модуль DDR6-17600 потенційно зможе досягти ефективної пропускної спроможності 47 гігабайт на секунду.

Перший доопрацьований стандарт DDR6 JEDEC планується випустити у другій половині 2025 року, включаючи LPDDR6 для портативних систем. Стандарту LPDDR5 вже п’ять років, і очікується, що наступне покоління малопотужної пам’яті для ПК буде повільніше за модулі оперативної пам’яті, призначені для настільних комп’ютерів.

Хоча стандарт DDR6 може бути остаточно затверджений наступного року, збирачам та виробникам ПК, ймовірно, доведеться почекати ще якийсь час, щоб прийняти нову технологію. Intel зазвичай готова оновити свої платформи набагато раніше, ніж AMD, але майбутні архітектури Arrow Lake та Panther Lake, швидше за все, продовжать використовувати модулі DDR5.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.