Новини України та Світу

Небезпечний вірус загрожує ПК із Windows: подробиці

Share

Експерти виявили атаки на корпоративні пристрої за допомогою нової програми-здирника, що використовує BitLocker. Це функція безпеки Windows, яка дозволяє захистити дані за допомогою шифрування.

Шкідливе програмне забезпечення назвали ShrinkLocker, з його допомогою зловмисники намагалися зламати пристрої промислових та фармацевтичних компаній, а також державних установ.

Як діяли шахраї

Хакери створили шкідливий скрипт на VBScript – мові програмування, що використовується для автоматизації завдань на комп’ютерах під керуванням Windows. Цей скрипт перевіряє, яка версія Windows встановлена ​​на пристрої, і відповідно до неї активує функціонал BitLocker. Зловред може заражати різні версії операційної системи – від найстаріших до сучасних.

Скрипт змінює параметри завантаження операційної системи, а потім намагається зашифрувати розділи жорсткого диска за допомогою BitLocker. Створюється новий завантажувальний розділ, потім видаляються інструменти безпеки, які використовують для захисту ключа шифрування BitLocker. У результаті постраждалий користувач неспроможна їх відновити.

Шкідливий скрипт надсилає на сервер зловмисників інформацію про систему та ключ шифрування, згенерований на зараженому комп’ютері. Після цього він «замітає сліди»: видаляє логи та різні файли, які можуть допомогти у дослідженні атаки. На заключному етапі шкідлива програма примусово блокує доступ до системи. Жертва бачить на екрані повідомлення: “На вашому комп’ютері немає варіантів відновлення BitLocker”.

Цікавий факт: назва ShrinkLocker має відсилання до англійського слова shrink, тобто зменшувати. Під час атак ключову роль відіграє зміна параметрів розділів жорсткого диска. Ця дія дозволяє зловмисникам завантажувати систему із зашифрованими файлами.

Компаніям, які використовують BitLocker, необхідно використовувати надійні паролі та безпечно зберігати ключі для відновлення доступу. Також важливо організувати резервне копіювання важливих даних. Рекомендуємо використовувати рішення класу MDR або EDR для раннього виявлення та, звичайно, розслідувати всі інциденти для виявлення початкового вектора атаки для усунення повторення подібних інцидентів у майбутньому.

Як захистити свій пристрій

Щоб зменшити ризики, експерти рекомендують:

  • використовувати комплексне захисне рішення для оперативного виявлення та реагування на загрози;
  • обмежити привілеї корпоративних користувачів, щоб запобігти несанкціонованій активації функціоналу шифрування, а також зміні ключів реєстру;
  • вести реєстрацію мережевого трафіку та здійснювати його моніторинг, у тому числі GET- та POST-запитів, оскільки внаслідок зараження системи паролі та ключі шифрування можуть передаватися на домени зловмисників;
  • відстежувати події, пов’язані з VBScript та PowerShell, та зберігати зареєстровані скрипти та команди у зовнішньому репозиторії, щоб забезпечити їх активність у разі локального видалення;
  • проводити аналіз інцидентів для виявлення початкового вектора атак та запобігання подібним атакам у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows
  • Останні записи

    Чи вистачить 8 ГБ відеопам’яті для сучасних ігор AAA-класу

    Світ комп'ютерних ігор є постійно розвиваючимся ландшафтом, де технології постійно вдосконалюються. Однак із прогресом виникає…

    16.06.2024

    Штучний інтелект в стилі ChatGPT виявлено у бета-версії HyperOS

    Xiaomi досягає значних успіхів у галузі штучного інтелекту, випустивши останню бета-версію HyperOS для Xiaomi 14,…

    16.06.2024

    Apple має намір зробити свої пристрої ще тоншими

    Після запуску iPad Pro M4, який називають найтоншим пристроєм Apple з товщиною всього 5,1 мм,…

    16.06.2024

    Розкрита ємність акумулятора Samsung Galaxy S25

    Останні звіти вказують, що Samsung Galaxy S25 може не мати значного збільшення часу автономної роботи…

    16.06.2024

    Функції iOS 18 стануть доступні для старих моделей iPhone

    Серед пристроїв, які отримають iOS 18, є дуже старі моделі, такі як iPhone XS та…

    16.06.2024

    Розкрито ціни та дату виходу оновленого двійника Nokia Lumia 920 з новим чіпом і камерою

    Кілька тижнів тому в мережі Інтернет з'явилася інформація про відродження впізнаваного дизайну смартфона Nokia Lumia 920 у…

    16.06.2024